ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти12/05/2019

СЛУЖЕН ПОМЕН ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА

 

ПРЊАВОР, 12. МАЈА /СРНА/ - У Прњавору је данас обиљежен 12. мај - Дан Војске Републике Српске.

 

Тим поводом служен је парастос и положени су вијенци код споменика јунацима града на којем су уписана имена 71 погинулог и умрлог борца од 1991. до 1996. године, као и код спомен бисти народних хероја НОР-а.

Вијенце су положиле делегације општинске Борачке организације, Oрганизације породица погинулих и заробљених бораца, Полицијске странице, општине Прњавор, СУБНОР-а.

Ратни командант Прњаворске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске Владо Живковић каже да су данас одали почаст борцима из мјесне заједнице Прњавор који су дали животе за стварање Републике Српске.

"Ови борци су учествовали у пробоју Коридора, ослобађању Дервенте и Брода и били на најтежим ратиштима, у Брчком, на Озрену, у Добоју, Теслићу, Вучијој планини, Братунцу. Прњавор је дао укупно 626 бораца за стварање Републике Српске, иако ниједног дана није био под ратним дејствима", подсјетио је Живковић.

Он је нагласио да су борци из Прњавора попуњавали 124 ратне јединице за шта је било мобилисано око 8.000 људи.

Живковић каже да је обавеза данашњих генерација да сваке године 12. маја дођу код споменика јунацима и поклоне се жртвама рата.

"У мјесним заједницама на подручју општине подигнуто је 35 споменика, а у спомен храму на Вучијаку се налазе уклесана имена свих 626 погинулих бораца. Постоји идеја да се у граду изгради и централни споменик, активности по овом питању су у току" , каже Живковић.

Он је додао да општина Прњавор још увијек трага за 23 нестала борца, од којих је највише нестало на озренском ратишту.

Данашњем помену, између осталих, присуствовала је и Нада Марић која је у ратним дејствима на озренском ратишту изгубила супруга и два брата.

"Тијело једног брата смо пронашли брзо након погибије и сахранили га у Возући, другог смо пронашли четири године након погибије, док тијело супруга још нисам пронашла. Знамо да су га заробили муџахедини приликом пада Возуће 10. септембра и да су му седам дана касније одсјекли главу", прича Марићева.

Она каже да је присуствовала читању оптужнице некадашњем команданту Трећег корпуса тзв. Армије БиХ Сакибу Махмуљину, те да је том приликом прочитано и име њеног супруга.

"Иако не вјерујемо у судство БиХ и њихов рад ипак се надамо да ће овог зликовца стићи заслужена казна", каже Марићева.

Добринка Јотић је изгубила супруга на озренском ратишту, за чијим је тијелом трагала пуних седам година.

"Заробили су га муџахедини 27. маја, након чега смо чули разне приче и да је прошао стравичне муке. Његове кости сам нашла 31. марта 2000. године", присјећа се Јотићева.