ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти13/05/2019

ОБИЉЕЖЕН ДАН ВОЈСКЕ СРПСКЕ И ДАН 327. ОСИЊСКЕ БРИГАДЕ

 

ДЕРВЕНТА, 13. МАЈА /СРНА/ - У Дервенти је данас служен парастос и положени вијенци испред спомен-обиљежја за 608 погинулих бораца Војске Републике Српске, поводом Дана Војске Српске и Дана 327. Моторизоване бригаде и Осињске бригаде.

 

Начелник општине Дервента Милорад Симић рекао је да се локална заједница на овај начин одужује онима који су дали допринос стварању слободе и Републике Српске.

"Окупљањем и обиљежавањем, уз парастос и полагање вијенаца, чувамо успомену на драге људе који су заслужни за све што данас имамо. Ми смо средина која заслужује пажњу у Републици Српској, на добром смо путу развоја", рекао је Симић.

Предсједник Предсједништва дервентске Борачке организације Чедо Вујичић рекао је да су дервентске бригаде настале у историјским околностима за српски народ и да су одговориле том историјском изазову тако што су заштитиле највећи дио српског становништва и највећи дио територије.

"327. Моторизована бригада, у народу познатија као дервентска, имала је врло озбиљну улогу која није могла да не буде примијећена у Војсци Републике Српске. Њу су попуњавали војни обвезници са простора Дервенте, Прњавора, Брода, али, било је и војника из још 10 општина Републике Српске", рекао је Вујичић новинарима.

Вујичић је рекао да је Осињска бригада имала врло значајну улогу у одбрани јужног дијела општине Дервента, посебно на почетку рата у прољеће 1992. године, наводећи да су тада из ове бригаде погинула 104 борца, а 600 их је рањено.

"Осињска бригада је излазећи на линије у јужном дијелу општине од погрома спасила српски народ на том дијелу општине. Током четири ратне године, 27. Бригада имала је 402 погинула припадника у борби, 72 борца су страдала у другим околностима, 13 бораца је нестало, а око 2.500 рањено", навео је Вујичић.

Бивши комадант Одреда Војвода Мишић и Другог моторизованог батаљона Војске Републике Српске Славко Црнић истакао је да су то била тешка времена када се српско становништво морало бранити и ослобађати од непријатеља.

"Људи су били са доста мотива, добре патриоте и завршили смо посао бриљантно. Нисмо починили ниједан злочин и поносни смо на то. Данас се Дервента добро развија, иде напријед, народ боље живи и жртва није узалудна", рекао је Црнић.

Парастос су служили свештеници Српске православне цркве, а вијенце су положили начелник Симић, делегација Скупштине општине Дервента и Борачке организације Дервента.

Вијенац су положили и припадници Инжињеријског батаљона Оружаних снага БиХ стациониран у касарни у Дервенти, као и делегације Удружења "Ветерани Републике Српске", Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, Полицијске станице, борачких организација из Брода и Прњавора, те политичких партија.

У дервентском Центру за културу приређен је свечани пријем на којем су представници локалне заједнице и Општинске Борачке организације упутили честитке поводом данашњих јубилеја - обиљежавања Дана Војске Републике Српске и дервентских бригада.