ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти14/05/2019

У БИЈЕЉИНИ ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА О СТРАДАЊУ СРБА ТУЗЛАНСКЕ РЕГИЈЕ

 

БИЈЕЉИНА, 14. МАЈА /СРНА/ - Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић и представници Завичајног удружења Тузлака данас ће на конференцији за новинаре у Бијељини говорити о егзодусу Срба из тузланске регије, као и о документарном филму "Тузла - злочин без казне и егзодус српског народа", који ће вечерас бити премијерно приказан.

 

Конференција за новинаре заказана је за 13.00 часова, а пројекција филма, који је заједнички пројекат Центра и Удружења, у 19.30 часова у Центру за културу "Семберија", најављено је из Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Члан Завичајног удружења Тузлака у Бијељини и православни војни свештеник Васо Поповић рекао је Срни да филм у 80 минута свједочи страдање Срба у 20. вијеку на простору тузланске регије - у Првом и Другом свјетском рату и за вријеме грађанског рата у БиХ од 1992. до 1995. године.

Према његовим ријечима, попис становништва у БиХ из 2013. године показује да је од 80.000 Срба који су до рата живјели у тузланској регији њихов број сведен на проценат статистичке грешке.

"Срби су силом прилика протјерани из старог завичаја већ на почетку грађанског рата у БиХ 1992. године, а и данас неко себи даје за право да нас називају геноцидним народом, иако чињенице показују да је геноцидна творевина Федерација БиХ", истакао је Поповић.

Муслиманске снаге Tериторијалне одбране, МУП-а и "Зелених беретки" напале су из засједе 15. маја 1992. године колону ЈНА у Tузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти БиХ и пређе у Србију. Tада је убијено 59 војника, а 44 су рањена.

Пројекцију филма о страдању Срба у тузланској регији организују Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске и Завичајно удружење Тузлака у Бијељини.

Организатори наводе да се на овај начин обиљежава 27 година од егзодуса Срба тузланске регије и од злочина над колоном војника ЈНА у Тузли 15. маја 1992. године.