ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти14/05/2019

НОВАКОВИЋ: ЗЛОЧИН КОЈИ ЈЕ БИО УВОД У ПРОГОН 80.000 СРБА

 

БИЈЕЉИНА, 14. МАЈА /СРНА/ - Срби који су преживјели муслимански злочин у Тузли 15. маја 1992. године предложили су данас властима Републике Српске да комеморација жртвама убудуће буде организована у обновљеној православној цркви у тузланском насељу Пожарница, ближе мјесту страдања 59 припадника ЈНА у Тузланској колони, имајући у виду да се на мјесту злочина породицама убијених не гарантује безбједност.

 

"Породице убијених не могу до мјеста злочина у Тузли гдје им се не гарантује безбједност, не дају нам да поставимо ни спомен-плочу, због чега споменик треба поставити у Пожарници и годишњицу страдања обиљежавати на корак ближе мјесту злочина", рекао је данас новинарима преживјели из Тузланске колоне Славко Новаковић.

Он је навео да је напад на Тузланску колону био увод у прогон више од 80.000 Срба из тузланске регије.

"Истина о страдању Срба у посљедњем наметнутом рату мора бити доказана и показана свијету прије него што вријеме учини да свједока нестане и злочинци остану некажњени", поручио је Новаковић.

Преживјели из Тузланске колоне Радојица Илић свједочио је о страхотама злочина, ликвидирању и паљењу жртава, те позвао надлежне да коначно казне познате извршиоце и налогодавце свирепих убистава.

Предсједник Борачке организације Бијељина Миодраг Стевановић рекао је на конференцији за новинаре да је масакр у Тузли био организовани злочин.

"Овај организовани злочин разоткрио је размјере мржње према српском народу оних који су и у Другом свјетском рату убијали Србе. Њихов циљ је и 1992. године био убијање", оцијенио је Стевановић.

Он је најавио је да ће парастос жртвама Тузланске колоне бити одржан сутра у 11.00 часова на бијељинском гробљу у Пучилама.

Обиљежавање Дана страдања припадника ЈНА у Тузланској колони организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова, у сарадњи са градском Борачком организацијом и управом града Бијељине.

Муслиманске снаге напале су 15. маја 1992. године колону ЈНА у Tузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти БиХ и пређе у Србију. Tада је убијено 59 војника, а 44 су рањена.

Напад на 92. моторизовану бригаду ЈНА, која се у договору са властима Tузле мирно повлачила из касарне "Хусинска буна" извршен је из засједе.

Тузланску колону, у којој је било 600 војника и њихових старјешина, те 200 моторних возила напали су припадници муслиманског МУП-а и Tериторијалне одбране, те "Зелених беретки".


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: