ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти14/05/2019

МИЛУНОВИЋ: НАПАД НА КОЛОНУ ЈНА У ТУЗЛИ - ПУЦАЊ У МИР У БиХ

 

БАЊАЛУКА, 14. МАЈА /СРНА/ - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да су Алија Изетбеговић и његови сљедбеници, нападом муслиманских снага на колону ЈНА у Тузли 1992. године, пуцали у мир у БиХ.

 

"Муслиманске снаге извршиле су масакр над припадницима ЈНА у Тузли који нису могли да се бране, јер је колона ЈНА била у маршевском борбеном поретку и требало је мирним путем да се извуче из Тузле", рекао је Милуновић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је истакао да су у том нападу убијена 59 припадника ЈНА, док их је рањено 44 и да, нажалост, још нису процесуирани они који су починили овај стравичан злочин.

"Евидентно је да се ратни злочин десио и да су га починиле тадашње паравојне муслиманске формације `Патриотске лиге`, `Зелене беретке` и Територијална одбрана која је тада дјеловала на територији општине Тузла", истакао је Милуновић.

Милуновић је напоменуо да је врло симптоматично да се у БиХ наставља пракса непроцесуирања злочина почињених над српским војницима и цивилима, а и ако се и процесуирају, изричу се непримјерене казне за почињене злочине.

Он је подсјетио да је 27. априла 1992. године потписан Споразум о мирном повлачењу снага ЈНА са простора БиХ, али да су муслиманске снаге тај споразум прекршиле нападом на колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву, а исти сценарио догодио се и у "Тузланској колони".

Милуновић је најавио да ће, у организацији Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, сутра у Бијељини бити обиљежено 27 година од страдања припадника ЈНА у "Tузланској колони".

Вршилац дужности помоћника министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Радомир Граонић рекао је да програм обиљежавања страдања припадника ЈНА у Tузли сутра почиње у 11.00 часова служењем парастоса на градском гробљу Пучиле, у 11.30 часова предвиђено је полагање вијенаца на Спомен-костурници, а у 11.45 часова планирано је обраћање званичника.

Муслиманске снаге напале су 15. маја 1992. године колону ЈНА у Tузли, која је на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти БиХ и пређе у Србију. Tада је убијено 59 војника, а 44 су рањена.

Напад на 92. моторизовану бригаду ЈНА, која се у договору са властима Tузле мирно повлачила из касарне "Хусинска буна" са око 200 моторних возила и око 600 старјешина и војника, изведен је неочекивано, из засједе.

Извели су га припадници муслиманског МУП-а, муслиманске Tериторијалне одбране и "Зелених беретки".