ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти21/05/2019

СЛУЖЕН ПОМЕН МИЛОВАНУ БЈЕЛОШЕВИЋУ БЕЛОМ

 

ДЕРВЕНТА, 21. МАЈА /СРНА/ - На гробљу у селу Календеровци код Дервенте данас је служен помен Миловану Бјелошевићу Белом, професору, књижевнику и политичару, који је на данашњи дан 1992. године погинуо у одбрани родног села Доња Лупљаница.

 

Помену су, осим чланова породице, присуствовали представници Српског књижевног клуба "Вихор" из Дервенте, делегација општинског СДС-а, те поштоваоци Белог из Прњавора који су положили цвијеће на његов гроб.

Бјелошевић је књижевним радом почео да се бави као средњошколац, а прву књигу приповједака "Коби људске" објавила му је Заједница књижевних клубова Србије 1986. године када је са групом истомишљеника обновио рад дервентског Књижевног клуба "Вихор".

Дио његовог стваралаштва нашао се и у заједничкој збирци пјесама "Над Укрином вихор" у издању матичног клуба, а друга књига "Казивања Митра Липљанчанина" објављена му је 1988. године.

Пред сам рат Бјелошевић се потврдио и као врстан поета, објављујући самосталну збирку поезије "Уклећа са липишта".

Обиљежавање 27 година од погибије Милована Бјелошевића Белог биће настављено вечерас у Народној библиотеци "Бранко Радичевић" гдје ће у 19.00 часова почети поетско вече "Дан Милована Бјелошевића Белог", у организацији Српског књижевног клуба "Вихор" из Дервенте.