ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 02/06/2019

НОВА ПРАВА ЗА БОЉУ ЗДРАВСТВЕНУ ЗАШТИТУ

 

Нови Правилник о праву на медицинска средства, који ступа на снагу 1. јула, доноси бројне новине за осигуранике, попут финансирања набавке инхалатора за обољеле од цистичне фиброзе, проширења права за слушне апарате, поједностављење процедура и скраћивање рокова за куповину електромоторних колица...

 

Разговарао: Дарко ГАВРИЛОВИЋ

БАЊАЛУКА, 2. ЈУНА /СРНА/ - Вршилац дужности директора Фонда здравственог осигурања /ФЗО/ Републике Српске Дејан Кустурић рекао је да и у овој години настављају са проширењем права из здравственог осигурања која су искључиво продукт одговорне пословне политике и у којој акценат стављају на рационално пословање да би створили простор за уштеде и за права за осигуранике.

Кустурић каже да нови Правилник о праву на медицинска средства, који ступа на снагу 1. јула, доноси бројне новине за осигуранике, попут финансирања набавке инхалатора за обољеле од цистичне фиброзе, проширења права за слушне апарате, поједностављење процедура и скраћивање рокова за куповину електромоторних колица и слично.

"Нова права Фонд уводи првенствено на приједлог удружења пацијената, што је још један доказ да свакодневно анализирамо потребе осигураних лица и све своје одлуке креирамо искључиво у правцу побољшања квалитета здравствене заштите. Чињеница да је Фонд иницирао измјене Правилника да би помогао осигураницима говори о нашој инстинској потреби да здравствени систем чинимо бољим и да није ријеч о флоскулама", истакао је Кустурић у интервјуу Срни.

Говорећи о најављеним измјенама Закона о здравственом осигурању, Кустурић је нагласио да Фонд подржава измјене законских прописа којима би по први пут статус незапосленог лица био одвојен од права на здравствено осигурање.

Он сматра да ће на тај начин бити спријечене злоупотребе права на бесплатно здравствено осигурање које Српска омогућава својим грађанима.

"Нико не доводи у питање право незапослених на осигурање, али то право не треба злоупотребљавати. Проблем нису лица која су заиста незапослена, него они који користе Завод за запошљавање само због осигурања, а при томе раде на црно и врло често чак у иностранству гдје остварују солидна примања и не би требало да буду на терету друштва и оних који редовно финансирају здравствену заштиту. Та пракса није поштена, нити фер и зато је то потребно мијењати", сматра Кустурић.

Према његовим ријечима, Фонд ће измјеном Закона о здравственом осигурању добити јасну слику о структури осигураних лица, јер су многи незапосленост користили као основ за осигурање, а да при томе нису активно тражили посао.

"Измјенама закона се јасно дефинише да ће лица која немају ниједан други основ за пријаву на осигурање, а спадају у посебно осјетљиве категорије друштва, на здравствено осигурање пријављивати Фонд. Ту категорију људи ћемо ослободити папирологије и шетања од једне до друге установе, јер ће се пријава на здравствено осгурање вршити само на једном мјесту и то у Фонду", каже Кустурић.

Он је нагласио да је то посебно значајно за лица старија од 65 година који ће имати могућност да се на осигурање пријаве по основу година старости, уколико немају ниједан други основ за пријаву на осигурање.

"Иако је Фонд лицима старијим од 65 година увијек овјеравао здравствену књижицу без обзира на уплаћени допринос, према садашњим прописима, ова лица су морала имати основ за пријаву на осигурање, да би им била овјерена књижица. Дакле, морали су бити пензионери, пољопривредници, корисници социјалне помоћи и слично. Старији од 65 година који нису имали ниједан од ових основа практично су били изван система. Сада ће захваљујући овим измјенама старији од 65 година бити потпуно обухваћени здравственим осигурањем", рекао је Кустурић.

Говорећи о пословању Фонда здравственог осигурања, Кустурић је истакао да је у протекле двије године значајно стабилизована финансијска ситуација, иако се још боре са неповољном структуром осигураника и несавјесним послодавцима који нередовно уплаћују доприносе од којих живи цијели здравствени систем.

"Око 35 одсто осигураника чине запослени, који финансирају лијечење свих осталих категорија осигураника. Како? Тако што запослени, примјера ради, у просјеку за здравствену заштиту издвају око 180 КМ, а пензионери мање од три марке мјесечно. Због тога је важно да спријечимо сваку врсту покушаја злоупотребе система, јер то све пада на леђа оних који редовно уплаћују доприносе за здравствено осигурање", сматра Кустурић.

Он је рекао да свијест о важности здравственог осигурања у Српској није довољно развијена и да још постоје предубјеђења да је здравство бесплатно.

"Тек када се људи разболе схвате важност здравственог осигурања. У пракси је било случајева да људи годинама нису марили за здравствено осигурање, нити су уплаћивали доприносе и када се, нажалост, појави болест куцају на врата Фонда и траже нека права. Међутим, да би се они лијечили, Фонд за њихово лијечење користи новац свих оних који ревносно годинама уплаћују доприносе. Морамо разбити илузију да постоје права без обавеза. То је неодвојиво, па чак и непоштено према савјесним грађанима", каже Кустурић.

Према његовим ријечима, сви у здравственом систему морају да преузму свој дио одговорности да се према средствима осигураника управља рационално и одговорно.

Кустурић каже да је Фонд кренуо од себе и у протекле двије године захваљујући бољој контроли и управљању трошковима значајно финансијски стабилизовао ситуацију, док се обавезе консантно смањују.

"Хтјели смо да будемо примјер домаћинског односа према средствима осигураника, те очекујемо и од здравствених установа овакав приступ у раду. Када би сви слиједили примјере здравствених установа које остварују добре резултате, али и примјер Фонда, био би остварен потпуни потенцијал за стабилизацију здравственог система", увјерен је Кустурић.