ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти04/06/2019

ПОМЕН ЗА 45 ПОГИНУЛИХ СРПСКИХ БОРАЦА У ЖЕПИ

 

ХАН ПИЈЕСАК, 4. ЈУНА /СРНА/ - У мјесту Жепа, код Хан Пијеска, данас ће бити служен парастос, прислужене свијеће и положени вијенци на спомен-обиљежје са именима 45 српских бораца мучки убијених 4. јуна 1992. године у засједи припадника такозване Армије БиХ.

 

Из Одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије наводе да је то једно од најмасовнијих страдања припадника Сарајевско-романијског корпуса у минулом рату, када је из засједе нападнута колона са храном и водом за војнике који су обезбјеђивали репетитор на коти Зловрх, упркос ранијем договору о мирном проласку јединице до циља.

Од 45 погинулих бораца највећи број је био са Пала и за припаднике Војске Републике Српске то је најтрагичнији догађај у новијој историји за ову општину.

Борачка организација општине Пале организовала је за одлазак у Жепу испред Спомен собе Коран-Пале у 8.15 часова.

Служење парастоса код спомен обиљежја у Жепи, полагање вијенаца и обраћање званичника планирано је од 11.00 часова.

Помену у Жепи присуствоваће чланови породица погинулих бораца, саборци, представници општина и борачких организација Сарајевско-романијске регије и Српске православне цркве.

Обиљежавање 4. јуна као дана страдања 45 припадника Војске Републике Српске у мјесту Жепа код Хан Пијеска уврштено је у календар обиљежавања значајних датума из ослободилачких ратова.