ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти03/06/2019

ДРАГИЧЕВИЋ: МАСАКРИРАНИ СРБИ У ЛЕДИЋИМА НЕ СМИЈУ БИТИ ЗАБОРАВЉЕНИ

 

ТРНОВО, 3. ЈУНА /СРНА/ - Не смију бити заборављена 24 недужна српска цивила која су у селу Ледићи, у федералној општини Трново, свирепо убили припадници такозване Армије БиХ, изјавио је данас изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, након одавања почасти.

 

Драгичевић је навео да је на данашњи дан прије 27 година муслимански војници масакрирали српске цивиле, који су покушали да побјегну из села Ледићи на Трескавици.

"Наша обавеза је да ово злодјело никада не заборавимо. Какво нам је судство и тужилаштво, наше је да чекамо правду, која ће кад-тад доћи, да обилазимо стратишта и причамо нашу причу, без обзира колико то некоме сметало", рекао је Драгичевић новинарима.

Предсједник Удружења грађана "Моје огњиште" из Трнова Славко Васић рекао је да су његови родитељи, отац Ненад /61/ и мајка Мара /62/ били прве жртве комшија муслимана из сусједног села Дејчићи који су их на превару убили из ватреног оружја.

"Убијени су 2. јуна, а ми смо за то сазнали сутрадан и због тога данас обиљежавамо овај дан. Овдје је, буквално, направљен покољ, углавном старих и немоћних људи, који никоме нису били пријетња. Побијени су само зато што носе друго име и зато што су обиљежени крстом. Други мотив није постојао", навео је Васић.

Он каже да су његову баку Иконију Васић, која је имала 92 године и била најстарији становник села, са још четири старице, муслимани убили у селу, одвукли далеко према Трескавици, бацили са пута и унакрсно, поред букве, наслагали једну на другу.

"Ту сам своју баку идентификовао по гардероби, а Савки Васић која је имала близу 80 година, у селу су одсјекли главу. Труп је сахрањен, а глава никада није пронађена. То говори о монструозности људи који су то радили", навео је Васић.

Он је нагласио да је за овај злочин најодговорнији Едхем Годињак, против кога се у Суду БиХ још води судски поступак за ратне злочине на подручју Трнова, те да сматра да се и у овом случају настоје заташкати ствари.

"И овдје се увукла политика. Он је одговоран јер је био начелник Станице полиције у Трнову, која је функционисала на овом подручју, али није хтјела да заштити становништво Ледића. Да ли је Годињак наредио да се ови људи побију, не знам. Жалосно је да се послије 27 година не може довести до краја један најобичнији судски процес", каже Васић.

Васић додаје да га не би изненадило да и ова пресуда, као и многе претходне које су донесене на штету Срба, буде ослобађајућа или са минорном казном.

Милена Витковић рекла је да је у једном дану убијено десет чланова породице Тешановић, од најмањег Милуна који је имао само 18 мјесеци, а ломљене су му руке и ноге, до најстаријег који је имао 60 година.

"Људи су постали звијери, а за новац све ће учинити. Ја се само уздам у Божију правду", изјавила је Витковићева, којој су Тешановићи најужи род.

Парох трновски, јереј Његослав Јелисић рекао је да овакав злочин могу починити само они који немају срце.

Предсједник Организације породица погинулих бораца и несталих цивила Трново Горан Тимотија рекао је да породице упорно чекају на правду, јер се процес против Едхема Годињака одужио.

"Свједоци мијењају исказе, а не знамо да ли то чине јер неко на њих утиче, као што не знамо да ли неко о томе води рачуна. Породице стрпљиво чекају да неко буде осуђен за овај страшни злочин", изјавио је Тимотија.

Он је нагласио да је више од 85 одсто српских села на подручју општине Трново остало празно, јер је становништво протјерано, плански побијено или присиљено да прода своје земљиште.

У селу Ледићи, које је крајем шездесетих година прошлог вијека бројало 297 становника и било највеће православно, српско село на подручју општине Трново, данас живи само Обрен Мијовчић који се са супругом и рођаком вратио 2006. године.

"За обнову куће од Кантона сам добио нешто материјала и 2.700 КМ, што није ни 30 одсто од потребног. Све остало урадио сам сопственим средставима и уз помоћ мјештана, мојих рођака, који су овде обновили својих пет викендица", рекао је Мијовчић.

Он наводи да са комшијама данас нема проблема, а да се као пензионер углавном бави пчеларством.

Мијовчић каже да им недостаје пут на чију изградњу, упркос бројним захтјевима упућеним општини, годинама чекају. Он је додао да им је општина узела воду коју су сами са брда увели својим средствима, а коју сада хоће да им наплаћују, што они одбијају.

Он тврди да има људи заинтересованих за повратак у Ледиће, али да је то тешко оствариво без финансијске помоћи надлежних органа.