ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти04/06/2019

ПАРАЂИНА: НАПАД У ЖЕПИ - ЗЛОЧИН ПО СВИМ КОНВЕНЦИЈАМА

 

СОКОЛАЦ, 4. ЈУНА /СРНА/ - Предсједник Борачке организације општине Пале Михајло Парађина рекао је да је напад на колону припадника Војске Републике Српске у Жепи, код Хан Пијеска, по свим војним конвенцијама био злочин, али да нико и након 27 година није процесуиран.

 

"Како је требало да одговарају ови који су направили злочин несагледивих размјера, свакако требало је да буде и питање унутрашње одговорности са аспекта припреме и организовања ове акције", рекао је Парађина у Жепи, гдје је служен парастос, прислужене свијеће и положени вијенци на Спомен-обиљежје са именима 45 српских бораца мучки убијених на данашњи дан у минулом рату прије 27 година, у засједи припадника такозване Армије БиХ.

Парађина је рекао да је ово била велика трагедија и да је зато обавеза Борачке организације да пренесе његовање вриједности, очувања српског народа и стварања Републике Српске на садашње и будуће генерације.

Он је подсјетио да једна од централних улица на Палама носи назив "4. јуни" како би трајно сачували сјећање на једно од најмасовнијих страдања припадника Војске и МУП-а из редова Сарајевско-романијског корпуса у одбрамбено-отаџбинском рату.

Предсједник Борачке организације општине Источни Стари Град Драгољуб Дерикоња подсјетио је на данашњи дан прије 27 година у Жепи погинуло и осам припадника чете са Булога и околних села у оквиру Паљанског батаљона, који су дошли у помоћ својој браћи.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је новинарима да је, нажалост, ово мјесто једно од симбола српске наивности због вјере у дату ријеч тадашњих непријатеља да ће допустити да колона која је носила храну и воду за посаду на радио-релејном чворишту на Зловру, мирно прође кроз територију коју су насељавали тадашњи Муслимани.

Он је додао да су муслиманске снаге плански припремили напад у мјесту, гдје се тешко бранити иразвити из маршевске у борбену јединицу.

Савчић истиче да су муслиманске снаге циљано хтјеле нанијети што веће губитке српској војсци јер долази са Пала, а сматрале су да, "ако тамо пољуљају морал, онда се много тога доводи у питање".

"Можемо и треба да будемо добре комшије, али, уколико будемо нападнути и буду угрожени животи и слобода нашег народа, ми ћемо се бранити и сигурно одбранити", поручио је Савчић.

Изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић изразио је задовољсво што је велики број грађана присуствовао помену за 45 погинула српска војника у Жепи.

Он је нагласио да се ових дана посјећују велика стратишта и одаје пошта убијеним Србима и минулом рату у БиХ, наводећи мјеста у којима су се дешавала слична страдања.

"Добро је да се ово обиљежава, да се отргне од заборава јер, док није почело организовано одавање поште српским страдалницима, много тога нисмо ни знали. Добро је да гајимо сјећања на ове тешке дане, јесте то тешко, али то је да нам се зло не понови", наагласио је Драгичевић.

Милојка Јокић, супруга погинулог борца Новице Јокића, рекла је да је сваки долазак на ово свето мјесто јако болан јер је те 1992. остала без хранитеља породице.

Она каже да је огорчена чињеницом да још постоји велики број дјеце погинулих бораца која су без посла, иако су високообразована, јер, како је навела, предност при запошљавању има страначки кадар.

Чедо Пољаковић, који је преживио напад муслиманских снага на колону у Жепи, рекао је да је договорени мирни пролазак ка коти Зловрх од самог почетка слутио на превару, на што је указивао и први мост који је био срушен.

Према његовим ријечима, то је наговјештавало да јединици не дозвољавају даље, а након тога је услиједио напад на колону са литица.

Борачка организација општине Пале организовала је помен као знак сјећања на 4. јуни 1992. године, када су борце Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске из засједе напале муслиманске снаге, упркос договору о мирном проласку колоне са храном и водом војницима која су обезбјеђивали репетитор на коти Зловрх.

Помену су, осим чланова породица погинулих бораца и њихових сабораца, присуствовали и изасланик предсједавајућег Предсједништва БиХ Бошко Томић, градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, представници општина и општинских борачких организација Сарајевско-романијске регије, удружења проистеклих из минулог рата, те Српске православне цркве.