ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти06/06/2019

У СУБОТУ ГОДИШЊИЦА СТРАДАЊА ПРИПАДНИКА ЧЕТЕ "ПЕТАР ПАНДУРЕВИЋ"

 

ПАЛЕ, 6. ЈУНА /СРНА/ - На мјесном спомен-обиљежју Станица на Палама у суботу, 8. јуна, биће обиљежено 27 година од страдања 14 бораца чете "Петар Пандуревић" који су убијени у нападу муслиманских снага на српске положаје на Требевићу.

 

Заједно са својим саборцима погинуо је и њихов командант Петар Пандуревић.

Напад муслиманских извршен је 8. јуна 1992. године у тренутку сахране 45 бораца који су убијени 4. јуна у Жепи. Јаке непријатељске снаге покушале су да пробију ослабљену одбрамбену линију на Требевићу и продру у дубину српске територије.

Тај датум је подсјећање на један од трагичних дана и догађаја у историји Пала, али и на херојство српских јунака који су дали животе да би спријечили пробој непријатељских снага на ово подручје.

Предсједник Борачке организације Пале Михајло Парађина рекао је Срни да ова организација традиционално обиљежава значајне датуме из одбрамбено-отаџбинског рата.

Он је додао да ће у суботу у 11.00 часова бити служен парастос и прислужене свијеће у знак сјећања на херојство српских војника.

Парађина је нагласио да је недавно обновљен споменик на Станици Пале који симболизује погибију 28 припадника Војске Републике Српске из одбрамбено-отаџбинског рата са простора ове мјесне заједнице.

"Након 20 година била је неопходна санација спомен-обиљежја, а у наредном периоду планирамо да замијенимо плоче испред споменика. Тако ћемо добити снажнији и љепши изглед комплетног комплекса", истакао је Парађина.

Он је подсјетио да је, поводом овога датума, Борачка организација Пале сваке године покровитељ Меморијалног турнира у малом фудбалу "Петар Пандуревић".

Према његовим ријечима, то је један од начина да се чувају тековине и вриједности одбрамбено-отаџбинског рата, а потомци да се уче култури сјећања и преузимању обавезе његовања вриједности својих предака.

"Тог дана, 8. јуна, сјећамо се оних који су дали највредније што су имали - своје животе", истакао је Парађина.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Станица Пале Ивица Топић рекао је да мјесна заједница већ 20 година организује Меморијални турнир чете "Петар Пандуревић" на који су се ове године пријавиле 32 екипе.

"Захваљујући сарадњи мјесне заједнице са основним школама на подручју Пала, вртићима, невладиним организацијама, Групом за заштиту дјеце `Мрежа`, `Ворлд вижином`, општином Пале, ове године имамо 272 учесника турнира у пет категорија. То су предшколски узраст, ученици од првог до трећег разреда, од четвртог до шестог, од седмог до деветог и категорија дјевојчице", истакао је Топић.

Он је додао да је турнир сваке године све бројнији, те да ће се полуфиналне утакмице одиграти сутра, а финалне у суботу.

Топић је рекао да Борачка организација Пале обезбјеђује пехаре и медаље, а општина и Група "Мрежа" награде за све учеснике.

Тог 8. јуна 1992. године, приликом напада муслиманских снага на ослабљене српске положаје на Требевићу погинуло је 14 бораца чете "Петар Пандуревић" заједно са командантом.

Чета "Петар Пандуревић" формирана је почетком рата. Имала је 200 храбрих бораца, чувала је српске положаје на Требевићу и обишла бројна ратишта широм Републике Српске. Погинуло је 36 бораца ове чете, 18 је рањено, а троје има статус ратних војних инвалида.