ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти06/06/2019

ОБИЉЕЖЕН ДАН ПРВЕ САРАЈЕВСКЕ МЕХАНИЗОВАНЕ БРИГАДЕ

 

ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО, 6. ЈУНА /СРНА/ - Полагањем вијенаца и парастосом данас је на Војничком гробљу на Врацама обиљежен Дан Прве сарајевске механизоване бригаде Војске Републике Српске, која је током Одбрамбено-отаџбинског рата успјешно носила тежак терет одбране становништва и територије.

 

Вијенце на централно спомен-обиљежје положили су представници Борачке организације Републике Српске, општинских борачких организација Источног Новог Сарајева, Пале и "Илиџански борац", Удружења ветерана Војне полиције, Организације старјешина Војске Републике Српске, као и начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић и представници Града Источно Сарајево.

Предсједник Борачке организације Источно Ново Сарајево Драгиша Тушевљак у изјави новинарима је подсјетио да је Прва сарајевска механизована бригада формирана 20. маја 1992. године, а да се њен дан обиљежава у оквиру свечаности поводом Спасовдана, крсне славе општине.

"Бригада је имала искључиво одбрамбени карактер и њен задатак је била заштита становништва и територије. Један од најтежих задатака припадника Прве бригаде био је заштита путног правца Лукавица - Пале, који је био жила куцавица овог краја", напоменуо је Тушљевљак.

Он је додао да је кроз ову бригаду прошло више од 5.000 бораца, да је погинуло 608 њених припадника, а рањено скоро двије хиљаде.

Према његовим ријечима, Борачка организација Источно Ново Сарајево је једна од ријетких борачких организација која је у сарадњи са општином ријешила стамбено питање породица погинулих бораца и која ради на запошљавању демобилисаних бораца и дјеце погинулих бораца.

"Апелујем на наше представнике на свим нивоима власти да се изборе за јединство, да би ми и наша дјеца имали мирну будућност и развијали Републику Српску, јер без јединства нема ни снажне и јаке Републике Српске", истакао је Тушевљак.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић рекао је новинарима да је ова општина настала и опстала у рату захваљујући, прије свега, борцима који су то платили својом крвљу и животима.

"Данас је општина Источно Ново Сарајево једна од најпросперитетнијих општина у Републици Српској. Наша је обавеза да бринемо о борачкој популацији и да никада не заборавимо њихове заслуге у стварању Републике Српске", поручио је Ћосић.

Некадашњи командант Трећег батаљона Прве сарајевске механизована бригаде, пуковник Благоја Ковачевић истакао је да Дан бригаде лијепа прилика да се окупе бивши саборци и присјете свог ратног пута, те одају почаст ратним друговима који су своје животе положили у темеље Српске.

"Ово је прилика и да се млади људи који, срећом, нису доживјели рат упознају о ратном путу и дешавањима у Одбрамбено-отаџбинском рату", нагласио је Ковачевић и поручио да се борци, а поготово они који су положили живот за отаџбину, никада не смију заборавити.