ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура07/06/2019

ПРОМОВИСАН РОМАН "ЦРНИ ПУПОЉАК"

 

КОТОР ВАРОШ, 7. ЈУНА /СРНА/ - У которварошкој Народној библиотеци представљен је роман "Црни пупољак" аутора Нинослава Митровића.

 

Тема овог хорор романа настала је из домаће српске митологије, вјеровања и народних предања.

Аутор романа рекао је Срни да је одувијек гајио љубав према жанру хорор и да је једноставно једног дана одлучио да пише оно што је волио да чита.

"Могу слободно да кажем да сам једини писац хорор књижевности с ове стране Дрине и један од свега неколико писаца који се баве овом врстом књижевности на Балкану. Као велики познавалац наше етнологије одлучио сам се на писање овог романа", поручио је Митровић.

Према његовим ријечима, радња романа смјештена је у сеоско подручје и прати причу младе жене која је непланирано остала трудна, а све то прате догађаји у вези са фолк-хорором.

"Фолк-хорор је све траженији у свијету и познати писци посуђују вјеровања и митове из разних религија, а ми имамо толико старих предања, митова и легенди о којима се мало пише", навео је Митровић.

Директор Народне библиотеке Котор Варош Бојана Васић рекла је да су которварошки читаоци први пут имали прилику да присусуствују промоцији хорор романа.

"Домаћа публика можда више цијени другачије жанрове јер смо мало тржиште, не само ми у Републици Српској, већ све земље у окружењу, а хорор је увијек био уско профилисан", навела је Васићева.

На синоћњој промоцији о роману је говорио и власник издавачке куће "Имприматур" Борис Максимовић, који је истакао да је фолк-хорор прилично тражен тренд и све више књига и филмова инспирисано је народним предањима и митологијом.