ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти07/06/2019

НАТО АГРЕСИЈА - БРУТАЛАН ЗЛОЧИН

 

БЕОГРАД, 7. ЈУНА /СРНА/ - У Српској академији наука и уметности /САНУ/ у Београду данас је одржана академија "Двадесет година од НАТО бомбардовања" на којој је речено да је агресија коју је ова алијанса 1999. године извршила на Србију била бруталан злочин, који никада не смије бити заборављен.

 

Академик Матија Бећковић рекао је новинарима, уочи почетка скупа, да се и 20 година након НАТО агресије готово ништа није промијенило у положају српског народа.

"Сада ћемо читати текстове написане пре 20 година. Они нису изгубили ништа од актуелности и тешко да би неко погодио да ли су писани сада или онда.
Ја сам тада казао како један човек влада светом, а не влада сам собом, а иако тај човек већ формално није на челу те највеће силе света, ипак је његова политика још на снази", нагласио је Бећковић.

Академик Драгослав Михаиловић рекао је да је у НАТО бомбардовању 1999, великом злочину против српског народа, страдао велики број људи, причињена огромна штета привреди Србије која није успјела да се опорави ни послије 20 година.

На скупу је говорио и академик Душан Ковачевић, који је истакао да је након двије деценије од НАТО бомбардовања све изоштренија слика о томе шта се тада дешавало.

"То је био геостратешки циљ НАТО пакта - да крену у опкољавање Руске Федерације и на том путу се нашла Србија. Направљен је пут Приштина, Тирана, затим даље преко Северне Македоније и Бугарске", навео је Ковачевић.

Према његовим ријечима, геостратешки циљ НАТО бомбардовања Србије био је да се повежу Јадранско и Црно море, а Србија се нашла на том путу.

"Битне су и сировине које Косово и Метохија има, и та окупација траје већ двадесет година. Провели смо 20. век у бомбардовању. Једино што бих пожелео у овом 21. веку свој деци јесте да више нико никад не проживи то исто", рекао је Ковачевић, који се у својим филмовима "Ко то тамо пева", "Андерграунд" и "Професионалц" бавио и бомбардовањем Београда.

Предсједник САНУ Владимир Костић, који је отворио академију, оцијенио је да данас, 20 година послије првих НАTО бомби на Србију, више ништа није исто, те да смо барем "за нијансу мудрији".

Он је нагласио да свирепост тог злочина не смије бити заборављена.

"Наш инат због тог злочина не можемо претворити у политичку идеологију", напоменуо је Костић и одао признање свима који су се те 1999. године супротставили НАТО бомбардовању.

Академију је организовало Одјељење САНУ за језик и књижевност.