ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 09/06/2019

ЗОВ ЗАВИЧАЈА НА САЈМУ У НОВОМ САДУ

 

Дани дрварске дрењине, Сабор српске крајишке пјесме, Десант на Дрвар, само су дио манифестација због којих вриједи посјетити Дрвар, највећу повратничку општину у Федерацији БиХ... Своје обичаје, културу, производе по којима су препознатљиви, Дрварчани су протекле седмице представили на Сајму завичаја у Новом Саду.

 

ПРИПРЕМИЛА: Јелена ДЕШИЋ

ДРВАР, 9. ЈУНА /СРНА/ - Ракија дрења, аутентична уначка ношња, уначко коло и крајишка пјесма били су дио понуде Дрварчана на Сајму завичаја у Новом Саду, што је и привукло велику пажњу посјетилаца штанда општине Дрвар.

Дрварчани, који су на Сајму завичаја представљали највећу повратничку општину у Федерацији БиХ /ФБиХ/, дочекивали су посјетиоце у уначкој ношњи и са чашицом дрење.

Њихов изложбени штанд посјетио је и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

"Част нам је и задовољство што смо представили наше обичаје, културу, призводе који су карактеристични за наше поднебље, народну ношњу и све оно чиме се поносимо и по чему је Дрвар препознатљив широм свијета", рекла је Срни начелник општине Дрвар Душица Рунић.

На штанду Дрварчана били су изложени промотивни материјали на којима су представљени дрвопрерађивачи и пољопривредници из Дрвара, као и туристичке понуде ове општине.

На сајму се представило и Аматерско културно-умјетничко друштво "Мира Лукач" и етно ансамбл "Успомене".

Код штанда Дрварчана пјевало се и играло, што је привукло већи број посјетилаца, чији су преци давно одселили у Србију, али многи од њих нису заборавили своје коријене.

Српска крајишка пјесма, коју су Дрварчани представили, била је најава за Сабор српске крајишке пјесме који се посљедњих година одржава у Дрвару и привлачи велику пажњу.

"Ове године Сабор ће бити одржан 25. јула. Одржава се под покровитељством предсједника Републике Српске. На ову манифестацију смо веома поносни, јер се тај дан у Дрвару окупе Србе који његују традицију, воле крајишку пјесму и чувају је од заборава", кажу представници општине Дрвар.

Један од посјетилаца штанда Дрварчана био је Милан Вашалић из банатског Великог Села, чији су коријени од Дрвара.

"Моје поријекло је из села Мокроноге надомак Дрвара. Када сам видио на штанду натпис општина Дрвар срце ми је заиграло, то су моји, мој завичај, моји земљаци", рекао је Срни Вашалић.

Дрварчани, који су дочекивали госте на штанду, позвали су заинтересоване да посјете ову западнокрајишку општину, те су истакли манифестације због којих вриједи доћи.

"Дани дрварске дрењине, Сабор српске крајишке пјесме, Аматери своме граду, Десант на Дрвар и многе друге манифестације које красе наш град отворене су за све људе", рекао је један од присутних на штанду.

Иако је ријеч о повратничкој општини у ФБиХ, гдје већина повратника тешко живи, они истичу да је жеља за повратком у завичај била јача и да је побиједила љубав према дједовини.

Осим општине Дрвар, штандове су на Сајму завичаја имале општине Гламоч и Дринић.

Начелници Гламоча Небојша Радивојша и Дринића Милан Грбић сагласни су били у изјави за Срни да на овај начин његују традицију ових крајева и тако је чувају од заборава.

Сајам завичаја организовали су Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу и војвођански Фонд за пружање помоћи избјеглим, прогнаним и расељеним лицима.