ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура08/06/2019

СВЕЧАНО ЗАТВОРЕН ТЕАТАР ФЕСТ "ПЕТАР КОЧИЋ"

 

БАЊАЛУКА, 8. ЈУНА /СРНА/ - Представа "Тартиф", рађена у копродукцији Српског народног позоришта и Народног позоришта Сомбор, проглашена је за најбоље позоришно остварење 22. Театар феста "Петар Кочић", који је вечерас свечано затворен у Бањалуци.

 

Према одлуци фестивалског жирија, награда за најбољу режију припала је Игору Вуку Торбици за представу "Тартиф", док је награду за најбољи текст добио Александар Михаиловић за представу "У чије име“.

За најбољег глимца проглашен је Саша Торлаковић за улогу Тартифа у истоименој представи, а за најбољу глумицу проглашена је Хана Селимовић за улогу Дорине у представи "Тартиф".

Помоћнк министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић изјавила је да је 22. Театар фест "Петар Кочић", који се одржавао у Бањалуци од 1. јуна, фестивалском селекцијом и богатим програмом потврдио своју важност и величину, као и унапређење међународне сарадње.

"С обзиром на његов велики значај, развојни пут ове манифестације прати укупан развој сценске умјетности код нас и доприноси њеној афирмацији у цјелини. То је једна од манифестација која означава културну и умјетничку сцену Српске и њен је нераскидиви дио", рекла је Ђаковићева, која је свечано затворила овогодишњи "Театар фест".

Она је истакла да Народно позориште Републике Српске организовање оваквог фестивала постаје поприште размјена умјетничких искустава и јачања сарадње са позориштима и ствараоцима из најближег окружења.

Ђаковићева је додала да се тиме овдашњој публици приближава другачији и разноврснији позоришни израз, те богате искуства.

Она је навела да су Влада и Министарство просвјете и културе Српске до сада били чврст ослонац организацији Фестивала, што ће бити и у будуће.

Монодрами "Пометање питомца Терлеса" припала је награда за најбољу представу изведену у оквиру "Међународног фестивала монодраме младог глумца".

Ову награду глумцу Марку Тодоровићу уручила је помоћник министра за омладину Републике Српске Бранка Малешевић, која је рекла да Министарство породице, омладине и спорта подржава овај фестивал, чији је циљ да се афирмишу млади глумци.

"Министарство у свом раду подржава све талентоване младе људе и сматрамо да у области културе треба више пажње посветити младима", додала је Малешевићева.

Директор Народног позоришта Српске Ненад Новаковић рекао је да је публика током Фестивала имала прилику да види осам репрезентативних позоришних исказа.

"Мислим да нико ко је у ових осам дана дошао у позориште није имао разлога да буде незадовољан, јер смо покушали да направимо најбољу репрезентацију од понуђеног, а реакција публике је потврдила да је то имало смисла", навео је Новаковић.