ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти09/06/2019

СИМИЋ: ЗАХВАЛНОСT БОРЦИМА И НАРОДУ КРЊИНСКОГ КРАЈА

 

ДОБОЈ, 9. ЈУНА /СРНА/ - У Ристића Гају у добојском мјесту Опсине данас је обиљежено 27 година од почетка пробоја "Коридора живота", једне од најзначајнијих акција у одбрамбено-отаџбинском рату.

 

Први командант Оперативне групе Добој Миливоје Симић подсјетио је на 8. јуни 1992. године када су са Ристића Гаја кренуле јединице Крњинске бригаде Војске Републике Српске потпомогнуте другим јединицима, а из мјеста Липе јединице Вучијачке бригаде на коначан обрачун са непријатељем према Броду и ријеци Сави.

Он каже да је Добој 15. јуна 1992. године требало да буде нападнут истовремено из три правца.

Према његовим ријечима, Добој је преко Брода, Дервенте и Јоховца требало да нападне бригада Хрватских оружаних снага са јаком артиљеријом из Славонског Брoда, затим једна муслиманска бригада из Грачанице, те хрватско-муслиманска јединица из правца Маглаја и Tешња, што је 8. јуна спријечено.

Симић каже да је битка за коридор трајала четири мјесеца, од 8. јуна до 7. октобра 1992. године, као и да је српска страна дала велике жртве, захваљујући којима је спријечен стравичан погром и нестанак српског становништва.

Предсједник Борачке организације Станари Миладинко Ковачевић каже да је са подручја општине Станари погинуло 250 бораца, а велики број их је рањен.

Предсједник Борачке организације града Добоја Перо Tубић оцијенио је да је захваљујући бици "Коридор живота" српски народ успио да се избори за слободу и остане на овим просторима.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић подсјетио је да је битка "Коридор живота" једна од првих, али и најзначајних захваљујући којој је омогућено спајање Републике Српске и њен опстанак.

Он је навео да су учесници "Коридора живота" који су кренули са Ристића Гаја на частан и достојанствен начин изнијели битку и дали немјерљив значај за очување града Добоја и Српске.

Код споменика са 445 имена погинулих српских бораца са подручја Крњина данас је служен парастос и положени су вијенци поводом 27 година од почетка акције "Коридор живота" и постројавања Крњинске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске.

Данашњем помену присуствовале су породице погинулих учесника битке за коридор, посланици у Народној скупштини Републике Српске и делегат у Вијећу народа Српске Јасна Лукић, одборник у парламенту БиХ Обрен Петровић, представници локалне власти Добоја и Станара.

Пробојем Коридора прекинута је 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Републике Српске и Републике Српске Крајине.