ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура10/06/2019

ОДРЖАН КОНЦЕРТ СРПСКО-РУСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА

 

ШАМАЦ, 10. ЈУНА /СРНА/ - У Шамцу је, у организацији Културно-умјетничког друштва /КУД/ "Шамац", одржан концерт српско-руског пријатељства.

 

На синоћњем концерту су се представили руски руски Центар традиционалне културе "Исток" Падољск/Москва, шамачки Хор "Херувими" и Јована Секулић из шамачке Школе традиционалног пјевања.

Претходно је у Галерији "Просвјете" организовано дводневно дружење, као и пријем у општини Шамац.

Руководилац Центра традиционалне културе "Исток" Елена Бесонова Владимировна рекла је да је први пут у Шамцу, те да пријатељство са КУД-ом "Шамац" траје од 2010. године.

"Пјевамо народне пјесме, поштујемо наше народне обичаје и трудимо се да задржимо традицију руског народа. Српско-руски коријени су слични. Дошли смо да бисмо се још више зближили", истакла је Владимировна.

Она је додала да су чланови КУД-а "Шамац" већ боравили код њих.

Предсједник КУД-а "Шамац" Младен Радовић рекао је да су добили позив да поново гостују у Москви, те да са њима дођу и представници општине Шамац, ради још боље културне, привредне и друге сарадње.

"Постоји размишљање да се Падољск и Шамац у наредном периоду братиме. Желимо да заједно пошаљемо јасну поруку пријатељства", нагласио је Радовић.

Представници Клуба историчара из Шамца током дружења су презентовали историјат кроз период руско-српског пријатељства од 12. вијека до данас.