ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија24/06/2019

НОВЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ И СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

 

ШАМАЦ, 24. ЈУНА /СРНА/ - Начелник шамачке општине Ђорђе Милићевић истиче да је у протекле двије и по године мандата донесен сет мјера за подстицај инвестирања и запошљавања, те на подручје Шамца уложено више од осам милиона КМ приватних инвестиција, што је за резултат имало више од 220 новозапослених.

 

Милићевић наглашава да је у овом периоду донесена потпуно нова социјална политика, сет мјера у области културе, образовања, спорта и омогућена потпуна транспарентност Општинске управе.

Говорећи о реализацији обећања датих у предизборној кампањи на локалним изборима 2016. године, Милићевић за Срну каже да је тада као кандидат зацртао три циља: репрограм општинског дуга, као предуслов свих даљих послова у Општинској управи, подстицај привреди, да би Шамац постао што привлачније мјесто за потенцијалне инвеститоре, те уређење инфраструктуре.

"Општина је са наслијеђеним буџетом од 7.800.000 КМ имала дуговања већа од 12.600.000 КМ. Било је неопходно да краткорочне обавезе, које су тада биле веће од 3.000.000 КМ буду распоређене на неки дужи период. Постигли смо ликвидност општинског буџета и измирили све наслијеђене обавезе према радницима на основу пореза и доприноса", наводи Милићевић.

Према његовим ријечима, новим Правилником о подстицајима за запошљавање сваки инвеститор по новом запосленом има једнократну помоћ општине Шамац, за запослење пет и више радника у производним, занатским и услужним дјелатностима, те за набавку нове опреме и машина.

"Више од осам милиона КМ приватних инвестиција за двије и по године за ефекат је имало више од 220 новозапослених, а и уређење градске инфраструктуре које су ти инвеститори имали као обавезу приликом изградње објеката. То су претежно трговинске дјелатности, што је донијело и више од милион КМ наплаћених властитих прихода", истакао је Милићевић.

Он каже да је у току изградња обданишта у Обудовцу укупне вриједности 430.000 КМ што је један од најзначајнијих инфраструктурних пројеката за који је Влада Републике Српске обезбиједила 200.000 КМ, а општина Шамац 230.000 КМ.

"Од Министарства за избјегла и расељена лица Федерације БиХ недавно смо добили средства за два инфраструктурна пројекта. Ријеч је о асфалтирању пута у повратничкој мјесној заједници Хасић у вриједности од 96.000 КМ, што омогућава лакши приступ депонији и 53.000 КМ за обнављање градске билиотеке, која је у рату била потпуно уништена. Циљ је да обезбиједимо још 40.000 КМ да бисмо је за годину дана потпуно ставили у функцију", рекао је Милићевић.

Он је додао да је расписан и јавни позив за обнову фасада у Шамцу, у чему општина учествује са 50 одсто, а правна и физичка лица са 50 одсто.

Милићевић је истакао да је општина Шамац добила више од два милиона КМ бесповратних средстава за инфраструктурне пројекте од виших нивоа власти.

"Ако се не рачуна 2014. година, када су биле поплаве, то је највећи износ средстава добијен од виших нивоа власти у протеклих двадесетак година", наглашава Милићевић.

Он каже да је предузеће "Слободна зона" од донаторских средстава које је обезбиједила општина набавило додатну опрему, захваљујући чему је данас град љепши и уређенији.

Милићевић истиче да се општина Шамац посебно може похвалити потпуно новом социјалном политиком која подразумијева да свака породица са четворо и више дјеце има мјесечну накнаду од по 100 КМ.

"Једнократно помажемо рођење првог, другог, трећег и четвртог дјетета", наглашава Милићевић и додаје да су прошле године увели и подршку вантјелесној оплодњи младим брачним паровима у износу од 5.000 КМ.

Он је навео да општина финансира превоз ученика средње школе, редовно исплаћује стипендије за 75 студената и помоћ за школовање дјеце, те обезбјеђује по 100 КМ првачићима пред полазак у школу.

"Ово је сет мјера усмјерен на подршку породици, нарочито вишечланој", истиче Милићевић.

Он је рекао да је од прошле године уведена и подршка Удружењу лица са посебним потребама од 4.000 КМ на годишњем нивоу, а након дуго година и подршка Удружењу пензионера од 7.000 КМ.