ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти11/06/2019

АНЂЕЛКОВИЋ: ФИЛМ О КОШАРАМА ПОНОВО ПРОБУДИО НАЦИЈУ

 

БАЊАЛУКА, 11. ЈУНА /СРНА/ - Дарко Анђелковић /41/ из Рашке, један од хероја са карауле Кошаре на Косову и Метохији за вријеме НАТО агресије 1999. године на СР Југославију, изјавио је да је документарно-играни филм "Ратне приче са Кошара" помогао да се поново нација пробуди и види једну нестварну причу о одбрани отаџбине.

 

"Имали смо против себе далеко надмоћнијег непријатеља. НАТО војнике, Шиптаре, стране плаћенике и муџахедине који су помагали албанским терористима. На ливади од 60 метара бранили смо Србију", присјећа се Анђелковић.

Анђелковић је за "Вечерње новости" рекао да је посебно битно за млађе генерације да виде како је на Кошарама одбрањена отаџбина и да сутра буду спремни да је бране, ако је неко опет нападне.

Он истиче да су се он и његове колеге радо одазвали да буду данас у Бањалуци на промоцији филма "Ратне приче са Кошара", аутора Слађане Зарић, јер су чули да, како је рекао, у овом крају има већих Срба него у Србији.

"Филм је веома гледан, а гледаност је већ отишла на више од пет милиона. Успели смо да после две деценије нашој нацији прикажемо шта се стварно догодило на Кошарама", каже Анђелковић.

Говорећи о животу хероја са Кошара након двије деценије, Анђелковић наводи да, нажалост, већина њих живи на ивици егзистенције и многи се лијече о свом трошку, додавши да се данас преживјели хероји међусобно помажу и воде бригу о социјално најугроженијим.

"Ти људи са Кошара су били заборављени, али, ево, након две деценије добили смо медијски простор да кажемо шта се тамо десило. Подижемо ускоро и споменик на Дедињу у Београду за 108 страдалих сабораца", истакао је Анђелковић.

Он је навео да се сјећања на битку све више враћају како стари.

"Почели смо да се окупљамо и на трибинама. Имамо Дан хероја са Кошара - 14. јун и Дан херојске 125. моторизоване бригаде - 20. септембра. Битно је да смо добили обећање председника Србије да ће хероји са Кошара добити споменице и имати право на здравствено осигурање и новчана средства на месечном нивоу и да ће се све то регулисати кроз законе", рекао је Анђелковић.

Према његовим ријечима, занимљиво је да нико од преживјелих хероја није остао у Војсци, па чак ни официри који су понос Србије и који су их водили кроз рат.

"Сваки дан на Кошарама је био посебан и носио своју причу. Најтежи дан је када изгубите у рату пријатеља, саборца, брата који је сваки дан био са тобом раме уз раме. Свака смрт је белег на души нас преживелих, а 108 их је погинуло. Не жалећи животе бранили смо светињу. Нашу државу. Знали смо да је иза нас Србија и да не смемо да попустимо ни милиметар", истакао је овај херој.

Анђелковић је познат и по томе да је иницијатор да се прошле године војнику и хероју са Кошара Зорану Мијатовићу у мјесту Лешак на Косову и Метохији подигне споменик.

То је једини споменик херојима са Кошара направљен на Косову и Метохији.