ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/06/2019

БРОЈ КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА СМАЊЕН ЗА 19,2 ОДСТО

 

БАЊАЛУКА, 11. ЈУНА /СРНА/ - Начелник Полицијске управе Бањалука Милош Бркић рекао је данас да је на подручју које покрива ова управа у мају ове године евидентирано 19,2 одсто мање кривичних дјела у односу на исти мјесец 2018. и даје безбједност на задовољавајућем нивоу.

 

У мају је евидентирано 139 кривичних дјела, док их је у истом прошлогодишњем мјесецу било 172.

Бркић је истакао да је ријешено је 114 кривичних дјела или 79,2 одсто, а када је ријеч о непознатом лицу 57 кривичних дјела или 65,5 одсто.

Он је додао да је број случајева нарушавања јавног реда и мира смањен за 25,6 одсто, док је број саобраћајних незговда порастао за 7,8 одсто.

"С обзиром на то да је почела сезона годишњих одмора, апелујем на грађане да предузму мјере како би умањили ризик за имовину јер потенцијални извршиоци вјешто користе такве прилике. Уколико уоче кретање сумњивих и непознатих лица у близини стана, куће или на паркинзима позивам их да то пријаве полицији", рекао је Бркић на конференцији за новинаре на којој су презентовани резултати рада Полицијске управе Бањалука за мај.

Слађан Квржић, начелник Одјељења за општи криминалитет у Сектору криминалистичке полиције у овој управи, истакао је да је у мају из области општег криминалитета евидентирано 120 кривичних дјела што је на нивоу из маја 2018. године, а да је разријешено 76 одсто.

"Евидентирана су два разбојништва и оба су разријешена, а ријешено је и пет разбојништава из текуће године. Пријављено је и седам кривичних дјела против живота и тијела што је мање за 30 одсто. У мају није било евидентираних убистава. У пет случлајева је евидентирано наношење лакших, а у два случаја тешких тјелесних повреда и сви су ријешени", рекао је Квржић.

Према његовим ријечима, откривена су три кривична дјела у области злоупотребе дроге због чега су тужилаштвима достављена три извјештаја против три осумњичена лица, а одузета је и одређена количина различитих врста наркотика.

Квршић је рекао да је поднесено осам захтјева за покретање прекршајног потупка.

Начелник сектора полиције Раденко Стакић истакао је да је у мају евидентирано 67 случајева нарушавања јавног реда и мира, што је за 25,6 одсто мање него годину раније.

Према његовим ријечима, број прекршаја је смањен за 26,2 на 90, док је број саобраћајних незгода порастао са 7,8 одсто на 374.

"Смртно су страдала два лица, тешко је повријеђено 12, а лакше 66 лица. Из саобраћаја је искључено 420 возача, што је за 30,4 одсто више него у мају прошле године. Због вожње под дејством алкохола, искључена су 383 возача и њихов број је порастао за 46,2, док је, због вожње без положеног возачког испита, искључено 28 лица или 31,7 одсто више", каже Стакић.

Он је апеловао на учеснике у саобраћају да се придржавају прописа и да одговорним понашањем спријече пмогуће посљедице по себе и друге учеснике.