ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет12/06/2019

ОСУДА НАСИЉА НАД СУДАНСКИМ ЦИВИЛИМА

 

ЊУЈОРК, 12. ЈУНА /СРНА/ - Савјет безбједности УН оштро је осудио недавно насиље у Судану и позвао на моменталну обуставу оваквих дјела против цивила, поводом извјештаја о десетинама жртава међу мирним демонстрантима у акцији снага безбједности раније овог мјесеца.

 

У саопштењу објављеном послије састанка у Њујорку, Савјет безбједности је позвао све учеснике да наставе да сарађују ради постизања усаглашеног рјешења за актуелну кризу, пренијела је ДПА.

У тексту је наглашен значај поштовања људских права и грантовања пуне заштите цивила, позивања на одговорност и правде.

Чланице Савјета примиле су к знању објаву суданског Прелазног војног савјета да ће бити проведена истрага о инцидентима.

Савјет безбједности охрабрио је генералног секретара УН Антонија Гутереса да настави да пружа подршку регионалним и међународним напорима да се постигне договор о националном транзиционом процесу.

Удружење суданских љекара саопштило је да су снаге безбједности убиле око 100 људи, а повриједиле око 500 током акције против мирних демонстраната у главном граду Картуму. Министарство здравља објавило је да је број жртава 61.

Судански демонстранти захтијевају да Прелазни војни савјет, који влада земљом од свргавања и хапшења дугогодишњег лидера Омара ел Башира у априлу, преда власт цивилној управи.