ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура12/06/2019

ЕВРОПСКО СРЕБРО ЗА СКУД "ДОКТОР МЛАДЕН СТОЈАНОВИЋ"

 

ПРИЈЕДОР, 12. ЈУНА /СРНА/ - Фолклорни ансамбл Српског културно-умјетничког друштва /СКУД/ "Доктор Младен Стојановић" из Приједора освојио је сребрену плакету на Европској смотри српског фолклора дијаспоре и Срба у региону у конкуренцији 56 учесника са 3.000 играча из 12 земаља.

 

Из овог СКУД-а саопштено је да је стручни жири, састављен од еминентних стручњака из области фолклора, високо оцијенио наступ ансамбла и његово извођење игре из Горњег Висока "Поведи оро, Тодоро`, кореографа Дајане Костић, те одлучило да сребрна плакета буде додијељена Друштву из Приједора.

Предсједник СКУД-а "Доктор Младен Стојановић" Милена Марић Цигановић рекла је да је само бод и по дијелио ово друштво од златне плакете.

"На сцени се осјетила велика енергија и радост нашег, једног од најмлађих, састава на Смотри. Из публике се чуло да не глумимо, већ играмо пуног срца", рекла је Цигановићева.

Умјетнички руководилац Ансамбла Младен Радић рекао је да су се играчи дуго припремали за ове важне наступе.

"У том периоду била нам је значајна свака сугестија, сваки детаљ и стручни савјет. Било је и напорно и тешко, али успјели смо да одржимо позитивну атмосферу, без нервозе и уз благо изражену трему, која је добра ствар у тим тренуцима", додао је Радић.

Секретар СКУД-а Небојша Алексић најавио је да слиједе гостовање у Словенији, завршни концерт, учешће у Фестивалу "Козарски етно" у Пискавици, заједничко вече фолклора са гостима из Београда, концерт Женског хора "А виста" и учешће на фестивалу у Грчкој.

Европска смотра српског фолклора дијаспоре и Срба у региону одржана је 8. и 9. јуна у београдском Центру "Сава".