ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија12/06/2019

АПЕЛ ПОСЛОДАВЦИМА ДА ЗАПОСЛЕ ЛИЦА СА ИНВАЛИДИTЕTОМ

 

МОСTАР, 12. ЈУНА /СРНА/ - На Првом сајму запошљавања лица са инвалидитетом у Мостару промовисано је право на рад ових људи и апеловано на послодавце да их ангажују.

 

"На Сајму имамо четрдесетак излагача који ће конкретним примјером показати како лица са инвалидитетом желе и могу да раде", рекао је Златко Марић из Каритаса БиХ, вођа пројекта "Пауер" у оквиру којег је организован овај сајам.

Он је навео да је посљедњих година постигнут искорак у запошљавању лица са инвалидитетом, али да је у друштву још присутна дискриминација.

Ања Јурица, једна од оних који су се запослили кроз програм "Пауер", захвалила је ЕУ која је омогућила лицима са инвалидитетом да имају радни ангажман и стекну нова знања и вјештине.

Она је додала да је добро прихваћена на радном мјесту приправника, напомињући да је након завршетка факултета осјетила дискриминацију при тражењу запослења.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк изјавио је да не смије бити дискриминације ни по којој основи, али да је, нажалост, упркос законским обавезама врло мало примјера запошљавања лица са инвалидитетом.

"Други аспект како је ово повезано са европским интеграцијама јесте социјална димензија коју доноси чланство у ЕУ и за коју се надам да ће и БиХ уживати једног дана", рекао је Вигемарк.

Он каже да се прије пет година, на основу новоусаглашеног приступа ЕУ, снажније кренуло социо-економским реформама у БиХ, али да још нема жељених резултата.

Вигемарк је нагласио да домаће власти на свим нивоима треба да рјешавају проблеме у овој области и испуне свој дио задатка, а не да то препуштају невладином сектору.

Директор Фонда за професионалну реахабилитацију и запошљавање Федерације БиХ Винко Јеринић изјавио је да је Фонд од 2015. године кроз различите програме запослио 4.300 лица са инвалидитетом.

"Кроз те програме 70 лица је покренуло самостални занат, 2.600 користи средстава кроз субвенције плата и доприноса. Позивам све послодавце да запосле лица са инвалидитетом. Законска обавеза је да се на 16 запослених мора запослити и једно лице са инвалидитетом. Они који се не придржавају тога дужни су Фонду уплатити 25 одсто од просјечне плате", рекао је Јеринић.

Он је нагласио да су досадашња искуства показала да су лица са инвалидитетом добри и дисциплиновани радници.


Отварању Сајма у Спортском центру "Арена" присуствовали су и градоначелник Мостара Љубо Бешлић и премијер Херцеговачко-неретванског кантона Невенко Херцег, који су обећали подршку запошљавању лица са инвалидитетом.

Сајам је организован у оквиру пројекта "Пауер", који спроводи Каритас БиХ у сарадњи са Фондом за професионалну рехабилитацију и запошљавање Федерације БиХ, Удружењем "Ведри осмјех" из Мостара, Надбискупијским центром за пасторал младих "Иван Павле Други" и партнерским организацијама из Црне Горе, а финансира га ЕУ у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње.