ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана12/06/2019

ДОДАTНА НАКНАДА СУДСКИМ И ПОЛИЦАЈЦИМА У КПУ

 

БАЊАЛУКА, 12. ЈУНА /СРНА/ - Приједлогом закона о допуни Закона о платама запослених у институцијама правосуђа Републике Српске, по хитном поступку, службенику Судске полиције и полицајцу у казнено-поправним установама /КПУ/са средњом и вишом стручном спремом утврђује се право на додатну накнаду у износу од 10 одсто просјечне плате у Министарству унутрашњих послова /МУП/ остварене у протеклом мјесецу, једнако као и за полицијске службенике запослене у МУП-у Српске.

 

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић је, образлажући у Народној скупштини овај приједлог закона, рекао да је разлог доношења допуне овог акта произашао из потребе да се изједначи и усклади статус овлаштених службених лица у институцијама правосуђа Српске са статусом полицијских службеника у МУП-у са средњом и вишом стручном спремом.

"Ови људи у полицији и правосуђу раде одговорне и сложене послове и циљ је да буду изједначени. Надам се да ће посланици подржати овај закон", рекао је Касиповић

Он је подсјетио да је Влада Српске закључком из априла 2019. године дала сагласност за покретање процедуре доношења овог закона, уз напомену да је у институцијама правосуђа Српске, КПУ и Судској полицији тренутно запослено 635 полицајаца и службеника судске полиције са средњом и пет са вишом стручном спремом.

Он је рекао да ће у вези са доношењем овог закона укупни трошкови бити на нивоу 1,5 милиона КМ годишње. /наставиће се/бој/бон