ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет12/06/2019

ПОЛИЦИЈА ИСПАЉУЈЕ ГУМЕНЕ МЕТКЕ, ПОВРИЈЕЂЕНО НЕКОЛИКО ЉУДИ

 

ХОНГ КОНГ, 12. ЈУНА /СРНА/ - Неколико особа повријеђено је током протеста у Хонг Конгу, након што је већа група демонстраната почела да гађа полицајце разним предметима, на шта је полиција узвратила палицама, гуменим мецима, бибер-спрејем, сузавцем и воденим топом.

 

Комесар полиције у Хонг Конгу Стивен Ло Вај Чунг изјавио је да је полиција узвратила након што су демонстранти блокирали улице око зграде парламента, током протеста због допуна закона о изручењу осумњичених из полуаутономне покрајине у остали дио Кине.

Он је рекао да је у сукобима повријеђено и неколико полицијских службеника и да су демонстранти гађали полицајце флашама и циглама.

Чунг је ситуацију назвао побуном, уз упозорење да се ради о опасној ситуацији у којој би неко могао погинути, јавио је "Гардијан".

Британски лист је од корисника друштвених мрежа примио извјештаје да је најмање једна особа озбиљније повријеђена.

Одређен број демонстраната виђен је како бјежи од облака дима, а неколико их је сјело у аутомобиле и блокирало пут, пише АП.

Због данашњих нереда одгођена је расправа о допунама закона, али се очекује да ће оне бити усвојене упркос насиљу на улицама.

Америчка агенција пише да је Чунг објаснио да су полицајци морали да употријебе сузавац и гумене метке, јер би, у супротном, демонстранти употријебили металне шипке против полиције.

Он је ситуацију назвао "опасном и хаотичном", али је додао да је убијеђен да полицајци могу да исконтролишу демонстранте.

Протести су почели мирно прије три дана, када је у маршу учествовало више од милион људи.