ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика12/06/2019

НИКАКВА ВОЈСКА НЕ МОЖЕ БИТИ НА ДРИНИ

 

БАЊАЛУКА, 12. ЈУНА /СРНА/ - Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је данас да Републику Српску и Србију никаква војска не може да раздвоји и да подржава одлуку предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика да одбије захтјеве за распоређивање војске на граници са Србијом и Црном Гором због мигрантске кризе.

 

"Додик је био веома јасан да никаква војска неће стати између Републике Српске и Србије. Не може бити оружја када се одлучује о томе да оно стоји између Срба с једне и друге стране Дрине", рекао је Вулин послије састанка са Додиком у Бањалуци.

Он је подсјетио да Србија признаје територијални интегритет БиХ и да је једна од земаља гараната Дејтонског мировног споразума, али да ће Српска увијек бити њен спољнополитички приоритет.

"Република Српска ће док год /Александар/ Вучић води Србију бити наш приоритет баш као и што ће, док год Вучић води Србију и док сам ја министар одбране, бити војно неутрална и неће постати чланица НАТО-а или било којег другог оружаног савеза", нагласио је Вулин.

Он је изразио забринутост због тога што су Оружане снаге БиХ учествовале на војној вјежби на којој су се налазили представници такозване војске Косова.

"БиХ не признаје Косово и самим тиме не може да призна никакву војску тако да је то за нас било веома разочаравајуће. Сигуран сам да ће се у БиХ повести разговор о тој теми", каже Вулин.

Он је рекао да Српска и Србија имају најбољу сарадњу до сада.

"Наши односи су веома продуктивни и искрени и Вучић у сваком свом наступу и промишљању о српском народу увек на првом месту води рачуна о Српској и како се било која одлука Србије односи на Републику Српску. Захвалио сам Додику што увек води рачуна о Србији и свим Србима и што зна да се свака одлука у Српској односи и на Србију. Додик није само пријатељ Србије него човек који води рачуна о српском народу и у томе се у потпуности слаже са Вучићем", рекао је Вулин за РТРС.

Додик је данас примио и представнике јединица које су 1999. године учествовале у борбама на Кошарама, на албанско-југословенској граници.

Вулин, који је присуствовао том састанку, рекао је да је договорено да по узору на документарно-играни филм "Ратне приче са Кошара", Српска и Србија сниме филм у истој форми и о пробоју Коридора којим је у рату успостављена веза између Републике Српске и Србије.

"Договорили смо да владе Србије и Српске заједно сниме документарно-играни филм о бици на Коридору, о том херојском подухвату и великом пробоју који је сачувао Републику Српску и Србе у њој. Вучић тражи да водимо рачуна о томе да заједничка прошлост и зла која су чињена српском народу не смију бити заборављени, али ни херојство српског народа", нагласио је Вулин.

Према његовим ријечима, борци са Кошара бранили су и Републику Српску.

"Када бране Србију, бране и Српску. Када нападнете један део српског народа, напали сте све Србе без обзира на то где они живе. Битка на Кошарама била је одбрана Републике Српске, као што је и акција Коридор била одбрана Србије", нагласио је Вулин.