ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/06/2019

ЗА ПОВРАTАК НА СЈЕВЕР КОСОВА ПРИЈАВЉЕНО 27 ПОРОДИЦА

 

ПОДГОРИЦА, 12. ЈУНА /СРНА/ - Живот на сјеверу Косова, у повратничком насељу Сунчана Долина код Звечана, жели да настави 27 породица које су уточиште 1999. године нашле у Црној Гори, саопштено је из Савеза удружења расељених у Црној Гори.

 

Предсједник Савеза Миленко Јовановић навео је да ће један број пријављених породица на Видовдан, 28. јуна, бити усељен у новосаграђене куће у Сунчаној Долини, гдје би кључеве требало да им уручи предсједник Србије Александар Вучић.

"Највише пријављених је са подручја Бара, Сутомора и Подгорице, а јавио се и одређени број расељених који живе на сјеверу Црне Горе", додао је Јовановић.

Према његовим ријечима, у Сунчаној Долини је у току градња укупно 137 зграда са око 350 станова, а у плану је повратак око 1.500 расељених са подручја централне Србије и Црне Горе, саопштено је из Савеза удружења расељених у Црној Гори.

Он је навео да ће прва 33 објекта бити усељена за Видовдан, а остали до почетка септембра.

"Изграђена је главна саобраћајница и при крају је изградња културног и тржног центра и амбуланте. У завршној фази је и изградња другог дијела саобраћајнице, Цркве Светог Стефана Дечанског", рекао је Јовановић.

Он је појаснио да се расељени за повратак могу пријављивати до краја јуна искључиво својим удружењима у Сутомору, Подгорици и Беранама која партиципирају у Савезу удружења расељених на нивоу државе.

Пројекат рјешава социјално-економски статус повратника, а свака породица која се врати уз смјештај ће добити запослење за најмање једног члана.

Вриједност пројекта је око 14 милиона евра, а реализује га Србија посредством Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, у сарадњу са Епархијом рашко-призренском и општином Звечан.