ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија12/06/2019

БОЈИЋ: ТЕНДЕНЦИЈА ПОВЕЋАЊА ОГЛЕДНИХ ПОЉА У СРПСКОЈ

 

БИЈЕЉИНА, 12. ЈУНА /СРНА/ - Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске имаће у овој години 25 постављених огледа стрних жита, а план је био да се повећа тај број, што је спријечено неповољним временским приликама, рекао је помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Мирослав Бојић.

 

"Тенденција је, ипак, сталног повећања броја огледа у Републици Српској, јер нам је циљ да пољопривредни произвођачи, добијањем нових сазнања о технологијама које се примјењују на огледним парцелама, могу и сами да их примјене на својим парцелама како би дошли до постизања већег приноса", рекао је Бојић у Бијељини на отварању Манифестације "Дан поља стрних жита".

Он је навео да су у посљедњих неколико година повећани просјечни приноси у Републици Српској.

Бојић је навео да Министарство подстиче производњу пшенице, те да годишње издваја 200 КМ по хектару, а премија по килограму износи пет фенинга.

"Одлучили смо се и на велику подршку када је ријеч о механизацији, издвојили смо око пет милиона КМ у овој години за подршку пољопривредницима, па ће око 1.000 захтјева за механизацију бити прихваћено. Ово је озбиљна мјера која сигурно даје ефекат у наредном периоду", рекао је Бојић.

На данашњој Манифестацији "Дан поља стрних жита" на имању Пољопривредног добра "Семберија" приказан је оглед 50 сорти озимих и јарих стрних жита од 10 селекционих кућа.