ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана12/06/2019

ИЗМЈЕНЕ ЗАКОНА О БАНКАМА ЗА ПОДСTИЦАЊЕ КРЕДИTНЕ АКTИВНОСTИ

 

БАЊАЛУКА, 12. ЈУНА /СРНА/ - Министар финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је у Народној скупштини да би закон о измјени Закона о банкама Српске требало да допринесе расту приватних и јавних инвестиција, као подршка привреди и јавном сектору.

 

Циљ овог приједлога који се налази на дневном реду Народне скупштине јесте подстицање кредитне активности која би се се могла остварити подизањем ограничења изложености банака према једном лицу или групи повезаних лица за кредитна потраживања која нису обезбијеђена колатералом са пет на 15 одсто.

"На овај начин допринијеће се већој макроекономској стабилности Републике Српске и остварити опште друштвене користи. Доношење овог закона представља једну од низа мјера за побољшање приступа финансијама, да би се предуприједиле могуће штетне посљедице недовољних извора финансирања за подршку развојних инвестиција", рекла је Видовићева, образлажући Приједлог закона о измјени Закона о банкама Републике Српске.

Она је нагласила да би предложена измјена ограничења требало да допринесе већем пласману кредита и расту приватних и јавних инвестиција, те да подржи привреду и јавни сектор, али уз даље очување адекватног управљања ризицима пословања банака у вези са пословањем са повезаним лицима.

"Због тих разлога предложено је доношење закона о измјени Закона о банкама Републике Српске по хитном поступку. Вјерујем да ће ово квалитетно законско рјешење бити подржано", додала је Видовићева.

Сједница Народне скупштине биће, након редовне паузе, настављена у 17.00 часова расправом о Приједлогу закона о измјени Закона о банкама Републике Српске. /наставиће се/бон/бој/аб