ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија12/06/2019

ТРГОВИНСКА РАЗМЈЕНА ИМА ТЕНДЕНЦИЈУ РАСТА

 

САРАЈЕВО, 12. ЈУНА /СРНА/ - Обим трговинске размјене БиХ и Чешке има тенденцију раста и у прошлој години износио је 504,3 милиона КМ, од чега је извоз из БиХ износио 216,5 КМ и већи је за 39,1 милион КМ него 2017. године, док је увоз у БиХ износио 287,8 милиона КМ, што је више за 6,7 милиона КМ.

 

На округлом столу у Сарајеву, о унапређењу економске сарадње двије земље, речено је да БиХ у прва четири мјесеца у Чешку извезла робу чија вриједност прелази 63 милиона КМ, а увезла робу вриједну више од 97 милиона КМ.

Компаније из БиХ у Чешку највише извозе намјештај, постељину, мадраце, електричне апарате, док се из ове земље у БиХ највише увозе аутомобили и друга моторна возила углавном намијењена превозу људи, те минерална горива и електричне машине, саопштено је из Спољнотрговинске коморе БиХ.

На округлом столу, ком су присуствовали представници компанија двије земље, предсједник Спољнотрговинске коморе Немања Васић и потпредсједник Чешке привредне коморе Боривој Минар, констатовано је да постоје потенцијали за унапређење економске сарадња двије земље, док су представници Агенције за унапређење страних улагања у БиХ одржали презентацију о теми инвестиционих прилика у БиХ.

Овај скуп организован је у оквиру јучерашње званичне посјете БиХ министра иностраних послова Чешке Томаша Петричека БиХ.