ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/06/2019

САЛАТА: ЈЕДНА ОСОБА ЗАРАЖEНА МОРБИЛИМА ЗАРАЗИ 15 НОВИХ

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 12. ЈУНА /СРНА/ - Једна особа заражена морбилима зарази 15 људи, што је сврстава у изузетно заразне и опасне инфективне болести, упозорила је вечерас у Источном Сарајеву специјалиста инфектологије Љиљана Салата.

 

"Једна обољела особа од вируса грипе зарази два човјека, особа обољела од заушака зарази око седам људи, а морбила 15. Мислим да те цифре довољно говоре о каквој зарази је ријеч", рекла је Салата новинарима уочи почетка предавања о теми "Шта знамо о морбилима" у организацији Дома здравља Источно Сарајево.

Салата је нагласила да су инфективне болести веома специфичне, јер се из часа у час, из дана у дан мијењају, што значи да могу да буду лаке, средње тешке и изузетно тешке са комликацијама, док се неке, нажалост, заврше и са смртним исходом.

"Апелујем да се грађани, када посумњају да имају морбиле или су били у контакту са зараженим, јаве здравственој установи и потраже стручни савјет, како би добили праве информације. Апелујем да сви родитељи заштите своју дјецу и то учине одмах", нагласила је Салата.

Родитељи веома мало знају о морбилима, додаје Салата, јер се обично информишу путем друштвених мрежа и непоузданих веб-сајтова, умјесто да контактирају стручна лица која су једина компетентна.

Према њеним ријечима, за епидемију морбила крив је колективни имунитет који је пао испод 95 одсто, а у неким срединама је чак и 80, 70, па чак и 60 одсто, што је недопустиво.

"Ја не бих вољела да родитељима кажем да им дјеца имају компликације, али нажалост и то се дешава и компликације су веома озбиљне и могу довести до упале средњег ува, синуса, плућа. То је вирусно обољење и даје одличну подлогу да се на њему развију бактеријске инфекције које се искомпликују и проузрокују тешка обољења која могу да се заврше и смртним исходом", рекла је Салата.

Она ја навела да се у јавности о мобилима мора више говорити јер је то веома озбиљна болест.

Салата је додала да вакцинација против морбила, која је и законом прописана, одлично штити од морбила, али да постоје изузеци, јер вирус има неке своје стереотипе, односно, да постоји велики број вируса који има варијације.

"Генерално вакцина даје одличну заштићеност од ове болести. Колективна вакцинација од 95 одсто штити нас који смо вакцинисан, али и оне који због здравствених разлога не могу да буду вакцинисани. Ми који можемо да се вакцинишемо правимо заштитни бедем како вурус не би кружио у нашој популацији", појаснила је Салата.

Она је указала и да вакцинисане особе које оболе од морбила никада не развију тешке клиничке форме и тешке компликације, што је огромна разлика у односу на оне који нису вакцинисани.

Вршилац дужности директора Дома здравља Источно Сарајево Тијана Гаврић Мичић рекла је да је до сада на подручју општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево евидентирано двадесетак дјеце и одраслих обољелих од морбила.

"Углавном је ријеч о невакцинисаним лицима и ово предавање организовано је управо с циљем да се скрене пажња на значај вакцинације, с обзиром на то да је ријеч о једној од најзаразнијих вирусних инфекција", навела је Мичићева.

Она је додала да није могуће одредити тачан број обољелих јер се неки одмах јављају у приватне клинике и ту се лијече, а неки иду директно у Болницу "Србија".