ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/06/2019

ОТВОРЕН МЕЂУНАРОДНИ СКУП ДОКТОРА ВЕТЕРИНЕ У БИЈЕЉИНИ

 

БИЈЕЉИНА, 12. ЈУНА /СРНА/ - Међународни научни скуп - Савјетовање доктора ветеринарске медицине Републике Српске, на којем учествују предавачи из осам земаља окружења, Европе и са америчког континента, отворен је вечерас у Бијељини.

 

Овај 24. по реду међународни научни скуп отворио је помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске за ветеринарство Драган Кнежевић, који је поручио да ветеринарска служба Републике Српске данас ради у пуном капацитету и да су ветеринари у претходном периоду одољели свим изазовима појаве, кретања или ширења заразних болести.

Кнежевић је новинарима пред почетак скупа рекао да је Република Српска од ЕУ у претходном периоду добила "зелено свјетло" за извоз млијека и млијечних производа, извоз меда, рибе, бијелог меса.

"Исто тако добили смо могућност за извоз конзумних јаја за прераду на територији ЕУ, а мора се признати да је комплетна ветеринарска служба Српске заслужна за такве резултате", рекао је Кнежевић.

Он је додао да Сектор за ветеринарство данас интензивно ради на стварању услова за могућност извоза црвеног меса у ЕУ, али и територије других земаља.

Саша Бошковић, предсједник Ветеринарске коморе Републике Српске и предсједник овогодишњег 24. савјетовања доктора ветеринарске медицине оцијенио је скуп досад најуспјешнијим јер је окупио предаваче из осам земаља окружења, али и из Европе као и са америчког континента.

Бошковић је рекао да је задатак сектора ветеринарства да својим конзументима и корисницима њихових услуга обезбиједи спокојну конзумацију производа као и да им обезбиједи да плодови њиховог рада буду здрави "од њиве до трпезе", да све буде у ланцу контроле и да је апсолутно сигурно.

Научни скуп из области ветеринарства одржава се у Етно-селу "Станишићи" у Бијељини, а на њему се очекује презентација више од 100 научних и стручних радова из области ветеринарства и безбједности хране.

На Савјетовању доктора ветеринарске медицине Републике Српске, које ће трајати до 15. јуна, присуствује око 500 учесника.