ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/06/2019

СМАЊЕН БРОЈ КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА У МАЈУ

 

БИЈЕЉИНА, 14. ЈУНА /СРНА/ - На подручју Полицијске управе Бијељина у мају је евидентирано 79 кривичних дјела, што је у односу на исти период прошле године смањење за шест одсто, изјавио је начелник ове управе Жарко Ћосић.

 

"За ова кривична дјела надлежним тужилаштвима поднесено је 86 извјештаја против 65 лица, од којих је седам малољетника и 16 повратника у извршењу кривичних дјела", рекао је Ћосић на конференцији за новинаре на којој су представљени резултати рада Полицијске управе Бијељина за мај.

Он је навео да је шамачка полиција расвијетлила пет кривичних дјела из 2014. и 2015. године, те да су припадници Полицијске станице Бијељина два ријешили осам кривичних дјела тешке крађе која су извршена у викендицама на подручју насеља Амајлије и Попови, гдје је, по изјавама оштећених, причињена материјална штета у износу вишем од 10.000 КМ.

"Слободе је лишен мушкарац чији су иницијали М.В. /28/ из Бијељине, који је од раније познат полицији. Он је од 17. априла до 3. маја извршио кривична дјела против имовине, те је отуђивао предмете које је проналазио у викендицама, да би их продавао на подручју Лончара", навео је Ћосић.

Наводећи да су припадници Полицијске станице Бијељина расвијетлили у мају седам тешких крађа и три крађе, које су извршена провалама у куће и станове из којих је углавном отуђиван новац и златни накит, Ћосић је истакао да је надлежном тужилаштву пријављено осам извршилаца ових дјела, од који су три држављани Србије, а један Црне Горе.

Он је додао да је брзом интервенцијом полиције расвијетљено и разбојништво на штету Шпаркасе банке.

Полицијски службеници, каже Ћосић, и даље активно раде на расвјетљавању кривичних дјела против имовине на подручју Лопара, Шамца и Пелагићева, те ће у наредном периоду против групе лица бити достављен извјештај тужилаштву.

"С обзиром на то да је пред нама почетак сезоне годишњих одмора, апелујем да грађани адекватно заштите своје домове да би умањили ризик од крађа", рекао је Ћосић.

Начелник Крим-службе Полицијске управе Бијељина Срђан Гајић рекао је да у мају забиљежено повећање расвијетљености кривичних дјела, те да је у области општег криминалитета од 69 кривичних дјела 50 ријешено.

Гајић је навео да су мају расвијетљене три крађе аутомобила и да су у сва три случаја власници остављали кључеве у аутомобилима.

Начелник Сектора полиције Стјепан Терзић изјавио је да је мају евидентирано 56 нарушавања јавног реда и мира, а у истом периоду лани 67 оваквих прекршаја, што је за мање за 16,4 одсто, додавши да није забиљежано нарушавање јавног реда и мира гдје је учествовало пет и више лица.

Инспектор за саобраћај у Полицијској управи Бијељина Раденко Кнежевић рекао је да је у мају укупно евидентирано 106 саобраћајних незгода, што је за 10 мање у односу на исти период прошле године, при чему једна са тешким повредама, 24 са лаким повредама и 83 са мањом материјалном штетом.

Он напомиње да није било саобраћајних незгода са смртним исходом, док су у мају прошле године евидентиране три.

"У мају је евидентирано 3.039 прекршаја из области безбједности саобраћаја, што је повећање за 35 одсто, из саобраћаја је искључен 221 возач због вожње под дејством алкохола, што је за 127 одсто више у односу на мај прошле године, а због опијата и психоактивних лијекова искључено је девет возача, што је више за 200 одсто", рекао је Кнежевић.