ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/06/2019

У НЕДЈЕЉУ ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА ОДБРАНЕ САРАЈЕВСКО-РОМАНИЈСКЕ РЕГИЈЕ

 

БАЊАЛУКА, 14. ЈУНА /СРНА/ - У недјељу, 16. јуна, на Сокоцу и Равној Романији биће обиљежен Дан одбране Сарајевско-романијске регије у протеклом рату, за шта је живот дало 4.000 бораца Војске Републике Српске, најавио је данас министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.

 

"У одбрамбено-отаџбинском рату снаге такозване Армије БиХ су извеле неколико безуспјешних офанзива на простору Сарајевско-романијске регије. Посљедња и највећа била је у јуну 1995. године, што су осујетили наши борци, пружили херојски отпор и одбранили вјековна огњишта", рекао је Милуновић новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да не смију бити заборављени хероји који су одбранили Сарајевско-романијску регију.

Програмом обиљежавања предвиђено је да у 11.00 часова на Војничком гробљу на Сокоцу буде служен помен и положени вијенци погинулим борцима Сарајевско-романијске регије.

У 11.15 часова планирано је обраћање званичника.

У 12.00 часова у Манастиру Светог Георгија на Равној Романији биће служен парастос погинулим борцима.

Из Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, који је организатор обиљежавања, подсјећају да су у току одбрамбено-отаџбинског рата на простору Сарајевско-романијске регије снаге такозване Армије БиХ извеле неколико безуспјешних офанзива на положаје Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске.

Погинуло је 4.000 бораца овог корпуса, који је имао 18.000 до 20.000 бораца, што довољно говори о тежини борби вођених на овом простору.

"У првој половини јуна 1995. године такозвана Армија БиХ извела је посљедњу и највећу офанзиву. Иако нападнути истовремено на цијелом простору Сарајевско-романијске регије борци Војске Републике Српске пружили су херојски отпор и осујетили посљедњи покушај пресијецања територије Републике Српске", наводе из Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Као симбол отпора на овом простору изграђен је Манастир Светог Георгија на Равној Романији, гдје се у Спомен-цркви налази 4.000 уклесаних имена бораца погинулих у обрани ове регије.