ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија14/06/2019

ММФ САВЕЗНИК ЦЕНТРАЛНИМ БАНКАМА У ОЧУВАЊУ СТАБИЛНОСТИ ФИНАНСИЈСКОГ СИСТЕМА

 

САРАЈЕВО, 14. ЈУНА /СРНА/ - Гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић рекао је данас у Бечићима да је Међународни монетарни фонд /ММФ/ савезник централним банкама у очувању стабилности финансијског система, те да добијају значајну техничку помоћ у склопу сарадње са овом финансијском институцијом.

 

Он је на Самиту гувернера, министара финансија и директора пореских управа земаља региона, истакао да је без обзира на програм и сарадњу са ММФ-ом, на домаћим институцијама сва одговорност за спровођење мјера из програма, саопштено је из Централне банке БиХ.

Говорећи о изазовима које чекају централне банке на средњи и дужи рок, Софтић је навео да су кључни изазови који стоје пред централним банкама очување самосталности и повјерења јавности, што подразумијева повјерење у стабилну валуту и стабилан финансијски систем.

"Поред њих треба споменути и притисак на капитал централне банке, који је посљедица лоших услова за финансирање на међународним тржиштима, што траје већ неколико година. Осим тога, монетарне власти се суочавају са потенцијално великим промјенама које доноси дигитализација финансија. Ипак, неопходно је задржати фокус на основним функцијама централних банака", истакао је Софтић.

Током свог излагања, у сесији под називом "Монетарна политика и стабилност банкарских система у условима ниске инфлације и каматних стопа", Софтић је ставио посебан акценат на потребу координације између монетарне и фискалне политике, те на значај сталних структурних реформи са фокусом на реформу тржишта рада и образовног система.

Када је ријеч о утицају монетарне политике Савезних резерви /ФЕД/ и Европске централне банке /EЦБ/ на земље региона, он је истакао да је у региону посебно велик утицај EЦБ-а, те додао да је Централна банка БиХ недавно донијела одлуку о измјени негативне каматне стопе на вишак ликвидности банака, како би их ускладила са онима код EЦБ-а.

Анализирајући тренутне политике EЦБ-а и ФЕД-а, сви панелисти су се сагласили да је јако тешко предвидјети када би могло да дође до окончања ере ниских каматних стопа, а Софтић је нагласио да централне банке морају да дјелују проактивно у сагледавању потенцијалних ризика, заједно са осталим учесницима у мрежи финансијске стабилности.

Тема овогодишњег самита је "Финансијска и монетарна стабилност региона у условима успореног привредног раста у еврозони".