ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет14/06/2019

УСКОРО ПОСТУПАК ПРОТИВ ОДГОВОРНИХ ЗА ОБАРАЊЕ ПУТНИЧКОГ АВИОНА?

 

АМСТЕРДАМ, 14. ЈУНА /СРНА-Ројтерс/ - Истражиоци ће наредне седмице објавити покретање кривичних поступака против осумњичених за обарање путничког авиона "Малезија ерлајнза" прије пет година, јавили су данас холандски медији.

 

Путнички авион на линији из Амстердама ка Куала Лумпуру оборен је изнад територије која је под контролом профедералних снага на истоку Украјине када је погинуло свих 298 путника и чланова посаде.

Око двије трећине путника били су холандски држављани.

Холандско тужилаштво саопштило је да ће мултинационални истражни тим 19. јуна изнијети резултате медијима и члановима породица жртава.

Холандска медијска кућа РТЛ, позивајући се на своје изворе, јавила је да је тужилаштво донијело одлуку да ће покренути поступак против неколико осумњичених.

Државна холандска телевизија "НОС", такође је јавила да ће бити објављено покретање кривичног поступка против осумњичених.

У извјештајима се не помињу имена осумњичених.

Заједнички истражни тим, који тражи да се процес против осумњичених води према холандском закону, саопштио је да је ракетни систем дошао од Педесет треће противваздушне бригаде стациониране у граду Курску на западу Русије.

Истражиоци наводе да је њихов наредни корак да идентификују починиоце и да покушају да их изведу пред суд.

Холандски званичници истичу да Русија одбија да сарађује.

Заједнички истражни тим формирали су 2014. године Аустралија, Белгија, Малезије, Холандија и Украјина.

Москва негира умијешаност у инцидент и тврди да не подржава финансијски или са опремом профедералне снаге у Украјини.