ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет14/06/2019

СЈЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ПОЧИЊЕ ПРИСТУПНЕ РАЗГОВОРЕ У СЕПТЕМБРУ?

 

БРИСЕЛ, 14. ЈУНА /СРНА-Ројтерс/ - Сјеверна Македонија ће, највјероватније ове године добити подршку ЕУ за почетак разговора о чланству, али не и Албанија која наилази на противљење Француске, Њемачке и Холандије, изјавиле су данас дипломате.

 

Албанија и Сјеверна Македонија су се надале да ће им министри одобрити почетак разговора о чланству на састанку наредне седмице у Луксембургу чиме би било омогућено да то одобре и лидери блока 20. и 21. јуна.

"Међутим, ниједна од ових земаља неће тада добити одобрење", изјавиле су дипломате и званичници ЕУ, иако је 13 чланица, укључујући Италију и Пољску, предсједника Европског савјета Доналда Туска и Европска комисија јавно позвали да преговори званично почну.

Према наводима дипломата, постоји договор међу чланицама ЕУ да се одобре преговори али само за Сјеверну Македонију која ће ући у НАТО наредне године.

Један од вишерангираних званичника ЕУ изјавио је да Сјеверна Македонија има шансе за почетак преговора због историјског рјешења спора са Грчком око имена.

Званичник истиче да то није случај и са Албанијом.