ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво15/06/2019

У БЕОГРАДУ ОДРЖАНА "ДОРЋОЛИЈАДА" СПОРТА ТРЕЋЕГ ДОБА

 

БЕОГРАД, 15. ЈУНА /СРНА/ - У Београду је одржана Седма Дорћолијада спорта, здравља и културе трећег доба, у којој су учествовали такмичари трећег доба и пензионери из Србије, Републике Српске и дијаспоре.

 

Ово спротско-рекреативно такмичење, које се реализује између осталог уз подршку Представништва Републике Српске у Београду, одржано је на теренима Фудбалског клуба "Дорћол", у организацији Београдског покрета трећег доба.

Такмичење је организовано у пет спортских дисциплина прилагођених трећем добу - пикаду, фудбалу /извођење пенала на мале голове без голмана/, кошарци /извођење слободних бацања/, боћању и шаху.

Тимови из Републике Српске освојили су прво мјесто и златну медаљу у боћању, као и друго мјесто и сребрну медаљу у шаху.

Боје Републике Српске на овогодишњој "Дорћолијади" у свих пет такмичарских дисциплина бранили су чланови завичајних удружења из Републике Српске који живе у Београду.

Отварајући скуп, предсједник Организационог одбора Душан Максимовић је рекао да је "Дорћолијада", као миниолимпијада трећег доба, у функцији припрема екипа за 12. олимпијаду спорта, здравља и културе трећег доба, која ће под покровитељством предсједника Србије бити одржана на јесен у Врњачкој Бањи.

Међу присутнима је био и Милован Милутиновић, први ужички Гинисов рекордер, који је препјешачио 2.500 километара од Ужица до Лондона и тамо пред почетак Олимпијаде постао Гинисов рекордер, а познат је и по томе што је у 69. години постао бруцош на факултету.

Активнoсти је пратио пригoдaн културни и зaбaвни прoгрaм, као што су јавни час фитнес вјежби у природи за треће доба, међугенерацијски сусрети трећег доба и дјеце предшколског узраста у маратону на 20.000 милиметара, под називом "Баке и деке уз бате и секе".

Организована је и међугенерацијска сликарска колонија уз учешће три генерације, и то по пет талентованих ђака средњих школа, пет студената ликовних академија и пет сликара трећег доба.

Покровитељ манифестације је Секретаријат за спорт и омладину града Београда.
Представништво Републике Српске у Србији пету годину заредом подржава ову манифестацију и учешће представника Републике Српске, а подршку "Дорћолијади" уврстило је у редовну програмску активност.