ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет15/06/2019

АНКАРА КРИТИКУЈЕ СТАВ ЧЛАНИЦА ЕУ

 

АНКАРА, 15. ЈУНА /СРНА/ - Турска је данас критиковала став лидера шест чланица ЕУ који су затражили да буде размотрено покретање поступка против Анкаре због планова да трага за гасом у подручју које Кипар назива својом ексклузивном економском зоном.

 

Турско Министарство спољних послова саопштило је данас, поводом декларације коју су јуче објавили лидери Француске, Италије, Грчке, Португалије, Шпаније и Малте, да ЕУ "не може бити неутрална и повјерљива за рјешење проблема подијељеног Кипра".

Анкара је позвала чланице ЕУ да признају једнака права кипарским Турцима на ресурсе острва. У саопштењу се истиче да је Турска, која је послала истраживачки брод на западну обалу Кипра, одлучна да заштити та права.

Чланице ЕУ врше притисак на Турску да одустане од својих планова за трагање за гасом у области коју кипарске власти сматрају дијелом своје ексклузивне економске зоне око острва.

"Желим да поновим своју солидарност са Кипром и моју подршку и поштовање за њихов суверенитет. Турска мора да престане са илегалном активности у ексклузивној економској зони Кипра", изјавио је јуче француски предсједник Емануел Макрон након самита лидера земаља са југа ЕУ на Малти.

Он је додао да ЕУ неће исказати слабост по овом питању.

Турска и међународно призната влада грчке заједнице на Кипру тврде да им припада право да врше бушења у потрази за гасом и нафтом у источном дијелу Средоземног мора. Сматра се да је ова област богата природним гасом.