ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво16/06/2019

САБОРНА ЦРКВА ПРОСЛАВИЛА ДУХОВЕ

 

МОСTАР, 16. ЈУНА /СРНА/ - Саборна црква Свете Tројице у Мостару прославила је данас своју славу - Tројчиндан.

 

Свету архијерејску литургију служио је Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије уз саслужење бројног свештенства из цијеле Епархије.

У бесједи је владика Димитрије поручио вјерницима да љубе једни друге како је Христос љубио људе, те подсјетио на ријечи Светог апостола Павла да љубав изграђује.

"Ако желимо да изградимо овај Храм, држимо се једни других. Чувајмо међусобну љубав. Данас многи желе мир и спокој, али све ми се чини да су много усресређени на себе", рекао је владика Димитрије.

Према његовим ријечима, када се човјек даје другоме, када живи за другога и када се жртвује за другога, онда се и оно у човјеку усагласи и уравнотежи и човјек постаје истински Божији човјек.

"Дубоко вјерујем да ћемо здржати међусобну љубав и повјерење и међу нама и међу народима и вјерама које нас окружују, те бити и остати свједоци љубави Христове. Онда ће овај храм заиста бити храм Бога љубави. Ако се не воли, безобзира колико ће он бити лијеп, биће само празна љуштура, неће имати финоћу", рекао је владика Димитрије.

Саборна црква још није завршена, али откако је почела обнова 2010. године, у њој се сваке године служи за Tројчиндан.

Старјешина Саборне цркве у Мостару Радивоје Круљ рекао је да су завршени грађевински радови који се тичу зидања, али да је остало још много да се уради.

Он је подсјетио да су предсједник Србије Александар Вучић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик обећали да ће обезбједити средства потребна за завршетак обнове храма, односно да ће владе Србије и Републике Српске помоћи.

"Очекујемо ту донацију и надамо се да ће она бити што прије. Што прије буде реализована та донација прије ћемо завршити Саборну цркву", рекао је Круљ.

Он је напоменуо да је у плану да Саборна црква буде завршена и освештана наредне годин екао круна прославе 800 постојања Епархије захумско-херцеговачке и Српске православне цркве.

Кум славе ове године био је предузетник Милисав Ђурасовић са браћом, и то други пут, јер је, како је истакао, велика част бити кум славе Саборне цркве.

"У Мостару смо живјели прије рата, те сада обновили имовину. За овај град и за ову цркву вежу нас велике емоције и љубав. Сви заједно настојимо да се наша Саборна црква што прије заврши и засија старим сјајем, јер свједочи вјековном постојању нашег народа на овим просторима", рекао је Ђурасовић.

Прослави је присусувовао велики број вјерника, те представника власти међу којима Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац, начелници општина Невесиње Миленко Авдаловић и Источни Мостар Божо Сјеран, предсједник Скупштине Tребиња Драгослав Бањак, министар МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона Слађан Беванда, конзул Србије у Мостару Марија Бакоч, те представници Католичке цркве и Исламске заједнице.

Саборна црква Свете Tројице изграђена је 1873. године и до рата је била највећи православни храм на Балкану. Запаљена је и минирана до темеља 15. јуна 1992. године.

Обнова је почела 2010. године, а црква је зидана камен по камен, потпуно исто као што је грађена и 1873. године, јер је ријеч о националном споменику културе.

Саборна црква у Мостару једини је велики вјерски објекат у БиХ који још није обновљен.

Више од 80 одсто средстава за досадашње радове на обнови цркве издвојиле су владе Републике Српске и Србије. крај/сб/мсб/фото