ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти16/06/2019

ТОРБИЦА: OДБРАНА САРАЈЕВСКО-РОМАНИЈСКЕ РЕГИЈЕ ПОДВИГ И ХЕРОЈСКИ ЧИН

 

СОКОЛАЦ, 16. ЈУНА /СРНА/ - Савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, генерал Милан Торбица рекао је да је одбрана Сарајевско-романијске регије био је један од најтежих задатака Војске Републике Српске.

 

Торбица је рекао новинарима на Сокоцу, гдје је обиљежен Дан одбране Сарајевско-романијске регије, да не би било Републике Српске без херојске борбе Сарајевско-романијског корпуса.

Он је подсјетио да је Сарајевско-романијски корпус био у окружењу и да је имао два фронта - унутрашњи око Сарајева и спољни на спољним границама ове јединице и по планинама БиХ.

"Четири године борити се са много надмоћнијим непријатељем био је херојски чин. Захваљујући успјешном руковођењу корпусом првог команданта генерала Станислава Галића и Врховне команде, успјели су да очувају ову територију и народ и обезбиједе услове за стварање Републике Српске", рекао је Торбица.

Наводећи примјер херојске борбе Војске Југославије на Кошарама, Торбица је нагласио да су припадници Сарајевско-романијског корпуса "имали сваки дан Кошаре", јер су све бригаде у околини Сарајева биле стално у таквој ситуацији.

Он је додао да припадници Сарајевско-романијског корпуса треба да буду поносни на своју херојску борбу.

Генерал Торбица истиче да се данас обиљежава подвиг Сарајевско-романијског корпуса, који није дозволио да се пресијече територија под његовом контролом, али и побједа Војске Републике Српске и стварање Српске.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је веома важно обиљежавати све значајне датуме из српске историје, јер будућност припада онима који се најдуже и најдубље сјећају прошлости.

"На овом, као и на многим другим мјестима широм Српске, окупљамо се да би изразили своју захвалност, поштовање и дивљење нашим бесмртним херојима, поготово овдје на Војничком гробљу, пред стројем око 1.000 наших хероја и неколико хиљада бораца чија су имена уклесана у манастиру Светог Георгија на Равној Романији", рекао је Савчић.

Савчић каже да је поносан што је и сам био учесник многих битака око Сарајева, те подсјетио да су на данашњи дан 1995. године јединице укључене у одбрану Сарајевско-романијске регије десетковале Седму муслиманску бригаду и створиле услове за долазак нових српских снага и повратак положаја српске војске.

Поводом Дана одбране Сарајевско-романијске регије положени су вијенци и служен помен на српском Војничком гробљу "Мали Зејтинлик" на Сокоцу и у манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији, гдје се у Спомен-цркви налази 4.000 уклесаних имена бораца погинулих у обрани ове регије.

Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске организатор је обиљежавања 16. јуна, Дана одбране Сараjевско-романијске регије у минулом рату.

Из овог одбора подсјећају да су у току одбрамбено-отаџбинског рата на простору Сарајевско-романијске регије снаге такозване Армије БиХ извеле неколико безуспјешних офанзива на положаје Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске.

Погинуло је 4.000 бораца овог корпуса, који је имао 18.000 до 20.000 бораца, што довољно говори о тежини борби вођених на овом простору.

"У првој половини јуна 1995. године такозвана Армија БиХ извела је посљедњу и највећу офанзиву. Иако нападнути истовремено на цијелом простору Сарајевско-романијске регије борци Војске Републике Српске пружили су херојски отпор и осујетили посљедњи покушај пресијецања територије Републике Српске", наводе из Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Као симбол отпора на овом простору изграђен је Манастир Светог Георгија на Равној Романији, гдје се у Спомен-цркви налази 4.000 уклесаних имена бораца погинулих у обрани ове регије.