ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво17/06/2019

ДОДИК ДАНАС СА ЕПИСКОПОМ БУДИМСКИМ

 

БУДИМПЕШТА, 17. ЈУНА /СРНА/ - Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик посјетиће данас Српску православну цркву у Будимпешти и састати се са епископом будимским Лукијаном, а затим иде у обилазак Сент Андреје, Српске православне цркве и Српског музеја Будимске епархије.

 

Додик, који борави у тродневној посјети Мађарској, састаће се сутра у Будимпешти са премијером Мађарске Виктором Орбаном са којим ће, како је најавио, разговарати о привредној сарадњи.

Након радног ручка планирана је заједничка конференција за новинаре Орбана и Додика, најављено је из кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Додик се јуче састао са државним секретаром за сарадњу са црквама и националним мањинама у Влади Мађарске Миклошом Шолтесом, као и са представницима Самоуправе Срба у Мађарској, који су га упознали о положају Срба у Мађарској и том приликом нагласили да остварује висок степен права и слобода.

Састанку су присуствовали и амбасадор БиХ у Мађарској Биљана Гутић Бјелица и амбасадор Мађарске у БиХ Кристијан Поша.

Додик је синоћ присуствовао и гала концерту Културно-умјетничког друштва "Табан" који је одржан у позоришту ВИГ у Будимпешти.

У обраћању на концерту, Додик је захвалио Мађарској што је спријечила да се забораве културне и националне вриједности српске заједнице у тој земљи.

Додик је изразио захвалност Мађарској и њеном премијер Виктору Орбану што је модернизацијом закона о мањинама учинио да се положај српске заједнице на прави начин одржи, вреднује и искаже.

Према његовим ријечима, тим законом, који може да послужи као примјер другим земљама, учињена је добробит самом мађарском друштву, али су окупљене и мањинске заједнице, међу којима је и српска.