ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура16/06/2019

ЗАХВАЛНОСТ МАЂАРСКОЈ ШТО ЈЕ СПРИЈЕЧИЛА ЗАБОРАВ КУЛТУРЕ СРБА

 

БУДИМПЕШТА, 16. ЈУНА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик захвалио је Мађарској што је спријечила да се забораве културне и националне вриједности српске заједнице у тој земљи.

 

Додик је у обраћању на гала концерту Културно-умјетничког друштва "Табан" у Будимпешти изразио задовољство бројем чланова млађе генерације који на овај начин баштине традицију српског народа.

"Опстати и сачувати идентитет сваког, нарочито нашег народа, кроз његовање традиције, обичаја, језика и писма у модерно вријеме наметнуте глобализације, изван матице, уопште није лак и једноставан посао", рекао је Додик.

Додик је указао на важност прославе 25 година постојања Културно-умјетничког друштва "Табан", јер су те године знак да је у Мађарској успјешно радило седам српских институција, на првом мјесту Српска гимназија "Никола Тесла" у Будимпешти и двије српске двојезичне школе.

Додик је изразио захвалност Мађарској и њеном премијер Виктору Орбану што је модернизацијом закона о мањинама учинио да се положај српске заједнице на прави начин одржи, вреднује и искаже.

Према његовим ријечима, тим законом, који може да послужи као примјер другим земљама, учињена је добробит самом мађарском друштву, али су окупљене и мањинске заједнице, међу којима је и српска.

Он је истакао да је српски народ прошао тешка времена, не само наше заједнице у другим земљама него и наше државе - Република Српска и Србија.

"Вријеме у којем покушавамо и успијевамо да стабилизујемо и окупимо се око наше најважније вриједности, а то је наш српски национални идентитет. Вама који овдје живите, у овој дивној земљи, који сте грађани Мађарске, који овдје остварујете сва своја права желим да се захвалим за очување традиције српског народа кроз дуги период, у вријеме када то није било лако", рекао је Додик.

Он је оцијенио да је веома важно што мађарски премијер и предсједник Србије Александар Вучић и шире сарадњу двије земље.

"То је свакако порука коју ми веома добро читамо у Бањалуци и Републици Српској. Желимо да се сарадња са нашом заједницом овдје и са Мађарском државом побољша и прошири, не само на културне сусрете него и кроз привредну и сваку другу сарадњу", истакао је Додик.

Додик је позвао културно-умјетничко друштво "Табан" да посјети Бањалуку и да виде с којом љубављу би били дочекани, те изразио увјерење да ће се на тај начин успоставити дугорочна сарадња.

"Желим да кажем да Бањалука, као сједиште Републике Српске, организује сусрете наших заједница и дијаспоре из читавог свијета", рекао је Додик.

Он је подсјетио да је недавно одржан један такав скуп и пожелио да ти сусрети буду оснажени.

"Велику гоплготу је прошао наш народ кроз историју. Ово није тренутак у коме би могли да о томе говоримо, али су Срби остали и опстали у различитим историјском околностима и имамо жив дух нашег националног и народног постојања", напоменуо је Додик.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик допутовао је у послијеподневним часовима у Будимпшету.

Додик ће сутра посјетити Српску православну цркву у Будимпешти и састати се са епископом будимским Лукијаном, а затим иде у обилазак Сент Андреје, Српске православне цркве и Српског музеја Будимске епархије.

У уторак, 18. јуна, предсједавајући Предсједништва БиХ састаће се са премијером Мађарске Виктором Орбаном.