ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика16/06/2019

СА АДЕРОМ О ПОЛИТИЦИ, СА ОРБАНОМ О ПРИВРЕДИ

 

БУДИМПЕШТА, 16. ЈУНА /СРНА/ - Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да ће на предстојећим састанцима са предсједником Мађарске Јаношом Адером разговарати о политичким питањима, а са премијером Виктором Орбаном о привредној сарадњи.

 

Додик је објаснио да жели да упозна домаћине са виђењем ситуације у БиХ, те оцијенио да је веома важно састати се да би се разумјели.

"Она је на неки начин слична ономе шта Мађарска ради у оквиру саме ЕУ. Дакле поштивање заједнице и другога, али исто тако тражење да се уваже домаћин, идентитет народа и држава и да нико изван заједнице те државе, а ми овдје читамо Републике Српске и српског народа у БиХ, не може да нам намеће било каква рјешења", рекао је Додик за Радио-телевизију Републике Српске.

Он је оцијенио да Орбан несумњиво има велику подршку у Мађарској што се могло видјети на европским изборима, те да ће бити занимљиво чути каква је његова процјена како ће се развијати односи у ЕУ, јер је један од њених водећих лидера.

Додик је додао да је БиХ земља која треба да се приближи ЕУ, у којој, према ономе што је види, има много проблема.

Он је навео да су сви из српске заједнице у Мађарској, са којима се данас сусрео, рекли да могу да буду задовољни са положајем који им је омогућила Мађарска.

"Оно што и ја знам и могу да потврдим јесте да је овдје уважен наш идентитет и да се подржава наша заједница у смислу финансијске подршке државе", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, подршка Мађарске мањинским заједницама, а тиме и српској, може да послужи као примјер и другим државама.

"То је пут којим треба да идемо да бисмо ријешили наше, чак и историјске и тешке неприлике које смо имали", сматра Додик.

Предсједавајући Предсједништва БиХ најавио је да ће сутра посјетити музеј, у који је средства уложила Мађарска ради очувања српског националног идентитета, који је на том простору присутан кроз вијекове.

Додик је оцијенио да Мађарска на тај остварује политику добрих односа са Србима, прије свега између Србије и Мађарске, али и Републике Српске, односно БиХ.

Он је изразио задовољство што је у Будимпешти, гдје је присуствовао прослави 25 година рада Културно-умјетничког друпштва "Табан".

"Академији и концерту је присуствовало више о 1.000 људи и имао сам част да им се обратим. Веома је важна чињеница да је овдје присутан и државни секретар /за сарадњу са црквама и националним мањинама у Влади Мађарске Миклош/ Шолтес који се, такође, обратио присутнима. То говори о уважавању", рекао је Додик.