ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво17/06/2019

ИЗЛОЖБА РАДОВА СТУДЕНАТА ЛИКОВНИХ УМЈЕТНОСТИ У ЗНАКУ ХУМАНОСТИ

 

БАЊАЛУКА, 17. ЈУНА /СРНА/ - Годишња завршна изложба радова студената ликовних умјетности Академије умјетности Универзитета у Бањалуци биће одржана у сриједу, 19. јуна, и имаће хуманитарни карактер, најавила је декан Академије умјетности Санда Додик.

 

Додикова је истакла да ће средства која ће бити прикупљена од продаје студентских радова бити уплаћена за помоћ истраживачком раду на усавршавању лијека за Лафорину болест.

Она је на конференцији за новинаре поводом Свјетског дана музике и годишње изложбе радова студената истакла да је отварање изложбе која се ове године организује 18. пут, планирано у 20.00 часова испред зграде Академије умјетности.

Према ријечима Додикове, ова изложба је један од најважнијих умјетничких догађаја које традиционално организује Академија умјетности Универзитета у Бањалуци.

Она је истакла да је годишња изложба прилика да се на једном мјесту виде радови студената сликарства, графике, графичког дизајна и интермедијалних умјетности, те да ће најбољи од њих бити и награђени.

Додикова је за четвртак, 20. јун, најавила додјелу диплома студентима који су завршили Академију умјетности, а за петак, 21. јун, обиљежавање Свјетског дана музике, истичући да је Академија умјетности 2010. године званично "уписала" град Бањалуку у један од 500 градова који обиљежавају овај дан.

Продекан за умјетност и међународну сарадњу, ванредни професор Младен Миљановић рекао је да ће на 18. завршној изложби бити изложено више од 1.000 радова стотину студената студијског програма ликовних умјетности.

Он је рекао да ће уз изложбу, на платоу испред Филозофског факултета бити приказан и документарни филм "Лица Лафоре", аутора Дениса Бојића, који говори о борби бањалучке породице Гајић за проналазак лијека за Лафорину болест.

Миљановић је рекао да се завршном изложбом сумира шта се радило током академске године, гдје студенти заједно са својим професорима имају прилику да јавности први пут представе које су то вјежбе и радови настали током наставног процеса читаве академске године, али и да јавност има увид и валоризује оно што професори заједно са студентима раде на Академији.

Шеф катедре за дириговање, ванредни професор Бранка Радошевић Митровић истакла је да ће Академија умјетности, као и претходних осам година, у петак обиљежити Свјетски дан музике, када ће током цијелог дана наступима професора и студената Академије умјетности, те бројних других учесника на десетак локација у Бањалуци, учинити да се музика чује и са оних мјеста са којих људи обичне не могу да је чују.

Она је истакла да су наступи планирани у Улици Веселина Маслеше /Господска улица/, атријуму Градске управе, Академији наука и умјетности Републике Српске, згради Владе Републике Српске, просторијама хуманитарног удружења "Дуга", вртићима "Наташа" и "Коцкица", алеји у Кампусу Универзитета и просторијама Академије умјетности.

Бранка Радошевић Митровић је истакла да је, између осталог, планиран и музички дефиле полицијског оркестра који креће од Господске улице и од Народног позоришта, а који се сусреће код зграде Градске управе, те дефиле хора "Прима виста".

Она је рекла да су сви планирани музички програми потпоуно бесплатни, те се реализују са жељом да се квалитетна музика промовише и још више приближи грађанству.

Асистент са студијског програма музичке умјетности катедре за дириговање Душан Урошевић рекао је да ће обиљежавање Свјетског дана музике имати више од 300 учесника, студената и професора Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

Међу њима су ученици и професори музичке школе "Владо Милошевић", представници Конфуцијевог института, полицијски оркестар Министарства унутрашњих послова, квинтет "БЛ брас", Градски тамбурашки оркестар и плесачи плесног студија "Поинт".

Урошевић је рекао да су међу учесницима и бивши студенти Академије, међу којима је Душан Покрајчић и мјешовити хор "Кастратоника" са њим на челу.

Пројекат "Свјетски дан музике 2019" ове године званично су подржали Конфуцијев институт, винарија "Јунгић" и Бањалучка пивара, која у обиљежавању учествује од почетка, као и Француски културни центар.