ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво18/06/2019

СРБИЈА БИЛА ГАЂАНА БОМБАМА, А ФРАНЦУСКА ЛАЖИМА

 

БЕОГРАД, 18. ЈУНА /СРНА/ - Оснивач хуманитарне организације "Солидарност за Косово" Арно Гујон каже да је Србија прије 20 година била гађана бомбама, а Француска лажима.

 

"Обележава се 20 година мира, а занемарује погром који се за време те годишњице десио над Србима 2004. године, у којем је срушено 150 цркава и манастира. Хвала Богу што Албанци могу да живе у миру, али шта је са Србима, Горанцима, Ромима и националним мањинама? Ако нема мира зa све, онда га нема ни за кога", указује Гујон.

Гујон, након репортаже "Српски дух отпора" у магазину "Фигаро" која је изазвала пријетње аутору и уреднику тог листа, али и француском хуманитарцу, за РТС каже да је било вријеме да Французи сазнају како људи живе на Косову и Метохији, а не да формирају слику из угла прошлог времена.

Он је изјавио да је аутор репортаже у "Фигароу" Жан Витон Бле био отворен и да није имао предрасуде према Србима.

Гујон, који је интервјуисан у тој репортажи и којем је потом пријећено, навео је да је Жан Витон Блеа упознао прије десет година, када му је причао о Косову и Метохији.

Хуманитарац, којем је 2018. године забрањен улазак на Косово и Метохију, наглашава да не представља званичну Француску, али да, осим званичне, постоји и народна дипломатија.

"Најбољи доказ да то функционише је и да Срби имају пријатеље у Француској", истакао је Гујон.

Он је навео да његова хуманитирна организација "Солидарност за Косово" ради на приближавању народа и оцијенио да између држава не постоји пријатељство, већ само интереси, али да, ипак, пријатељство између народа постоји.

"Ми смо ту да покажемо да пријатељство између Србије и Француске није ствар прошлости, већ садашњости и будућности", поручио је Гујон.