ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво19/06/2019

ГРАДОНАЧЕЛНИК ОРГАНИЗОВАО ПРИЈЕМ ЗА ДЈЕЦУ СА КОСМЕТА

 

ПРИЈЕДОР 19. ЈУНА /СРНА/ - Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић организовао је данас пријем за седамдесет малишана са Космета који бораве код својих вршњака у овом граду у оквиру пројекта "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске".

 

Он је пожелио добродошлицу гостима, дјеци која су дошла да дио распуста проведу са својим вршњацима у Приједору.

"Знам да су се током ранијих сусрета створила нераскидива пријатељства, па нема разлога да и овог пута дјеца из Косовог Поља, Ораховца и Косовске Митровице у својим домаћинима из Приједора не пронађу нове пријатеље", рекао је Ђаковић на пријему.

Приједор је већ пету годину дио овог пројекта, а ове године је домаћин ученицима четири школе из Ораховца и Косова Поља.

Основна школа "Десанка Максимовић" Приједор примила је 44 ђака, а Центар "Сунце" је домаћин за 25 дјеце са сметњама у развоју који су овдје у пратњи родитеља.

Будући да је Приједор прва локална заједница која се одазвала позиву да средствима од 5.000 КМ подржи настојања Удружења родитеља са потешкоћама у развоју "Подржи ме" у Косовској Митровици да оснује истоимени дневни центар за ову дјецу, предсједник Удружења Ивана Ракић захвалила је градоначелнику и уручила му пригодне поклоне.

"Први пут смо дио овог пројекта. Приједор и Република Српска су наша највећа подршка и овде смо као код своје куће", рекла је Ракићева.

Ову акцију води "Одбор за помоћ Србима на Косову и Метохији" из Републике Српске чији је предсједник Милорад Арлов захвалио за подршку и навео да ће камен темељац за изградњу овог центра бити положен 26. јуна у Косовској Митровици.

"Око 900 породица из 19 локалних заједница у Српској је ове године отворило своје домове за дјецу са Косова и Метохије да би бар седам дана осјетили оно што тамо немају, а то је слобода. Овдје имате браћу и искрене пријатеље", поручио је Арлов.

Он је, у знак захвалности, градоначелнику Приједора уручио статуу патријарха Павла.

Планирано је да дјеца са Космета сутра посјете Административни центар Владе Републике Српске и оду на излет на Бањ брдо у Бањалуци. За петак је планирана посјета фабрици кекса "Мира" у Приједору, а за суботу излет на Козару, док је повратак на Космет предвиђен за недјељу, 23. јуна.