ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија19/06/2019

ОTВОРЕНИ "ДАНИ TРЕШЊЕ", УЧЕСТВУЈЕ 300 ИЗЛАГАЧА

 

МОСTАР, 19. ЈУНА /СРНА/ - У Мостару је данас отворен 17. Међународни сајам привреде, пољопривреде, прехране и туризма "Дани трешње 2019" на којем учествује око 300 излагача, а централна тема је промоција старих, аутохтоних заната који постају туристички бренд.

 

Сајам је отворио предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић који је рекао да су сајмови и привредни форуми изузетна прилика за презентацију привредних потенцијала БиХ и повезивање привредника у регији, те истакао развојне, природне, привредне и туристичке потенцијале БиХ.

Он је навео да БиХ има позитивне развојне параметре попут континуираног раста БДП-а и раста извоза, те да је БиХ најмање задужена земља у југоисточној Европи што јој омогућава даље задуживање за кључне инфраструктурне пројекте.

Звиздић је истакао значај сарадње и повезивања унутар регије за привредни и економски раст свих појединачних земаља, наводећи да се посљедњих година интензивно ради на успостављању јединствене економске регије.

Њему је на отварању овог сајма уручена медаља "Златна трешња" за подршку и допринос развоју ове манифестације.

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Един Мушић је на отварању сајма подсјетио да је био дио тима који је прије 17 година, покрећући овај сајам, хтио створити један нови бренд и осмислити нешто што ће носити једну снажну поруку овог поднебља, а то је култ трешње.

"Tиме смо покренули тренд култивизације простора, тако да је трешња можда остала у другом плану, али су се развиле многе друге врсте и на овом подручју су сада милиони килограма разног воћа и поврћа. Сајам трешње је био катализатор за развој пољопривредних и воћарских култура на овом простору и он покушава да буде спој између пољопривреде, прехране и туризма", рекао је Мушић.

Директор Сајма Салем Бубало рекао је да је овогодишњи партнер "Дана трешње" Занатска комора Федерације БиХ и да се заједничким напорима жели заштити туристичка привреда и производи на овим просторима.

"Tо ћемо учинити управо преко старих, аутохтоних заната који постају туристички бренд и туристички производ, не само у Мостару или Херцеговачко-неретванском кантону, него и у цијелој БиХ", рекао је Бубало.

У оквиру свечаног отварања сајма потписан је и Споразум о пријатељству и сарадњи између града Мостара и града Зрењанина из Србије, те између града Мостара и општине Бутел из македонског града Скопља.

На отварању овог сајма обратио се и градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић који је изразио очекивање да ће Мостар и Зрењанин остварити успјешну сарадњу кроз више области - спорт, културу, али и економију.

"Веома ми је драго што смо потписали споразум. Зрењанин и Мостар су слични по величини и броју становника. Сигуран сам да ћу овде видети много добрих примера, а и Мостар ће моћи нешто научити од Зрењанинаца", рекао је Јањић.

Овогодишњи сајам "Дани трешње 2019" трајаће од данас до петка, 21. јуна.