ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет19/06/2019

БОРОДАЈ: ПРОФЕДЕРАЛНЕ СНАГЕ НИСУ ОДГОВОРНЕ ЗА ПАД АВИОНА

 

ДОЊЕЦК, 19. ЈУНА /СРНА/ - Бивши премијер Доњецке Народне Републике /ДНР/ Александар Бородај негирао је данас да су профедералне снаге одговорне за пад путничког авиона малезијске авио-компаније 2014. године када је погинуло 289 путника и чланова посаде.

 

Бородај, који је био на челу ДНР када је авион оборен, изјавио је да зна да су нетачне тврдње да су профедералне снаге одговорне за пад летјелице.

Холандска полиција нешто раније је саопштила да су три Руса и Украјинац оптужени за убиство након пада авиона у јулу 2014. године.

Шеф холандске полиције Вилберт Паулисен именовао је Русе Игора Гиркина, Сергеја Дубинског и Олега Пулатова, те Украјинца Леонида Харченка као осумњичене за обарање авиона, те да ће судски процес против њих почети наредне године у марту.

Полиција је као доказ приложила и снимак наводног разговора између Бородаја и вишерангираног руског званичника Игора Суркова о војној помоћи сепаратистима.

Бородај је негирао да је његов глас на снимку, наводећи да је снимак лажан.

Међународни истражни тим саопштио је да неће од Русије и Украјине тражити да испоруче осумњичене.

Тужилац Фред Вестербеке изјавио је да тим схвата да устави обје земље забрањују испоручење својих држављана.

"Убрзо ћемо од Русије затражити да упути судске позиве осумњиченима који су у Руској Федерацији како би их испитали о оптужбама", додао је Вестербеке.